Direct naar artikelinhoud
Jakarta

Jakarta zinkt verontrustend snel weg onder zeeniveau

Jakarta kampt vaak met dodelijke overstromingen.Beeld EPA

Jakarta, de hoofdstad van Indonesië en de thuisstad van zo'n tien miljoen mensen, is ook één van de snelst zinkende steden ter wereld, zo blijkt uit een reportage van de BBC. Als er niets wordt gedaan, zullen volgens wetenschappers grote delen van de miljoenenstad tegen 2050 helemaal zijn ondergelopen.

"Onze modellen tonen aan dat tegen 2050 zo'n 95 procent van Noord-Jakarta onder water zal liggen", waarschuwt wetenschapper Heri Andreas die het fenomeen al 20 jaar onderzoekt. "De noordkant zakt jaarlijks gemiddeld 25 centimeter dieper weg, wat meer dan het dubbele is van de meeste grootsteden aan de kust. Op sommige plaatsen is de stad sinds 1970 vier meter de dieperik in gegaan." De helft van Jakarta bevindt zich al onder het zeeniveau.

Doordat het zeeniveau stijgt door de opwarming van de aarde, worden over heel de wereld kuststeden bedreigd met overstromingen. In Jakarta is de situatie nog dramatischer dan in andere steden omdat er buitensporig veel grondwater wordt opgepompt. De Indonesiërs gebruiken dat als drinkwater, om zich te wassen en voor andere dagelijkse behoeften. Doordat in de meeste gebieden geen (drinkbaar) leidingwater kan worden gevonden, is pompwater voor veel inwoners de enige optie. Door het overmatig gepomp krijg je echter het effect van een leeglopende ballon, waardoor de grond boven het weggepompte water inzakt.

De rivieren in Jakarta zijn extreem ook vervuild.Beeld REUTERS

Het probleem valt niet zo makkelijk op te lossen. 60 procent van de inwoners van Jakarta gebruiken grondwater om te voorzien in hun behoeften. De lakse wetgeving laat iedereen toe om op eigen houtje grondwater op te pompen en daarbij wordt vaak de toegelaten limiet overschreden.

Oplossingen

Om Jakarta alsnog te redden van de verdrinkingsdood rekent de Indonesische overheid vooral op de 'Great Garuda', een 32 kilometer lange zeemuur die samen met 17 kunsteilanden wordt gebouwd rond de baai van Jakarta. Kostprijs: 40 miljard dollar. De Nederlandse en Zuid-Koreaanse overheden steunen het project. Door de kunstmatig gecreëerde lagune kan het waterpeil naar beneden zakken zodat de rivieren in de stad hun overtollige water bij overstromingen daarin kwijt kunnen. 

Experts twijfelen echter aan de efficiëntie van het systeem. Volgens de Nederlandse waterspecialist Jan Jaap Brinkman is het in het beste geval een tussentijdse maatregel die Jakarta zo'n 20 à 30 jaar kan doen winnen, zo vertelt hij aan de BBC. Brinkman zegt dat er maar één echte oplossing is en dat iedereen die kent:  zo snel mogelijk stoppen met het oppompen van overdreven hoeveelheden grondwater en focussen op andere bronnen, zoals regen-, rivier- en leidingwater uit aangelegde waterputten.