De illegale houtkap in het Amazonegebied gefotografeerd door Greenpeace.
Volledig scherm
De illegale houtkap in het Amazonegebied gefotografeerd door Greenpeace. © AFP

Leegkap regenwouden: Maya's gaven duizenden jaren geleden al het slechte voorbeeld

Bossen leegkappen om akkergrond vrij te maken. Wij doen het, maar de Maya's deden het millennia geleden ook al. Met hun houtkap groeven de Maya's wellicht hun eigen graf - en lieten zij een tot nu blijvende (negatieve) afdruk op het milieu.

4 reacties

  • Erwin Nijs

    6 jaar geleden
    Nu kan ik er niet meer aan uit! Dus grond met veel boskap slaagt minder koolstof op en geeft minder CO2 af? Is dat laatste niet wat klimaatwetenschappers en -politici nu net willen? En waarom wordt in de media altijd het woord CO2 gebruikt als men het gas als slecht wil benadrukken en koolstofdioxide als men het als goed of onschuldig wil bestempelen? Zijn beide gassen niet hetzelfde?
  • Lucien Mertens

    6 jaar geleden
    En niets is veranderd...
  • emiel wouters

    6 jaar geleden
    Steek het nu maar op de MAYA'S. Die kunnen hun niet meer verbeteren. En dan nog Als zij het slechte voorbeeld gaven, waarom verbeteren wij het dan niet door de bomen terug te planten, i.p.v. er nog meer weg te kappen. en de habitat van de dieren weg te nemen. Gaan we daarna de schuld op de dieren steken zoals met die colablikjes die in het bos liggen. Of de sigaretten stompjes. die zij overal laten rondslingeren en hierdoor bosbranden veroorzaken. OF....Waren wij dit niet?
  • Gustaaf Tielemans

    6 jaar geleden
    Om dat te begrijpen moet ge nu toch geen slimme zijn.