© joris casaer

Antwerpse ‘holbewoner’ Piotr begraven in Polen

Piotr Koscik, de man die in 2011 bekend werd als Antwerpse ‘holbewoner’, is in het Middelheimziekenhuis overleden. Dat gebeurde al in april maar raakte nu bekend.

Piotr Koscik kwam een twaalftal jaar geleden naar ons land om als metser te werken maar twee jaar later raakte hij alles kwijt. Hij leefde als dakloze in de stad, logeerde en waste zich bij Poolse vrienden in de Antwerpse wijk Seefhoek en ontdekte op een bepaald moment Linkeroever, waar hij een hol groef om in te leven. Zo raakte hij eind 2011 bekend, toen verscheidene media over hem en zijn toestand gingen berichten. Piotr - toen 40 - deed zelf graag zijn verhaal. Dat hij zo veel mogelijk overdag in het hol ging slapen omdat hij bang was voor de ratten die aan zijn deken kwamen knagen. Dat hij bij dienstencentra werd weggestuurd en zelf zijn eten uit de vuilnisbakken van supermarkten haalde.

Het gezin De Cleene uit Hove was zo aangedaan door Piotrs verhaal, dat het hem prompt uitnodigde om bij de familie thuis kerstavond 2011 te komen vieren. Piotr mocht op de zetel blijven slapen en op kerstdag gingen ze allemaal samen naar de mis.

Bijna begraven op Schoonselhof

Marc De Cleene regelde via de sociale diensten meteen ook winteropvang voor Piotr, maar toen het OCMW hem onderdak ging aanbieden, bleek de Pool met de noorderzon verdwenen te zijn. Zo ging het sindsdien een paar keer: Piotr werd uitgewezen maar werd ook in Polen telkens het land uitgezet.

Piotr kwam toch weer naar Antwerpen, en het is hier dat hij dit jaar in april gestorven is, zo raakt nu pas bekend. Piotr werd op straat gevonden en kwam in het Middelheimziekenhuis terecht, waar zijn organen een voor een uitvielen en hij stierf.

Een uitvaart werd voor hem geregeld, en ei zo na werd Piotr begraven op het Schoonselhof. Maar een dag voor de begrafenis kwam er telefoon uit Polen: Piotrs lichaam moest naar huis komen, bij zijn moeder en zus. De Antwerpse uitvaart werd geannuleerd en een Poolse uitvaartmaatschappij kwam Piotr ophalen met een lijkwagen - zijn laatste reis naar Polen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER