Videospeler inladen...

Na 20 jaar doorbraak in onderzoek moord op 11-jarige jongen: "DNA-match met 55-jarige man, maar hij is spoorloos"

In Nederland is er na 20 jaar een doorbraak in het onderzoek naar de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen. De jongen werd in de zomer van 1998 dood teruggevonden, maar de dader kon nooit geïdentificeerd worden. In een ultieme poging om de zaak op te lossen, werd begin dit jaar een groots DNA-verwantschapsonderzoek opgezet. Mét resultaat. "Er is een 1 op 1 match tussen de verdachte sporen en het DNA van een 55-jarige man. Hij is officieel aangemerkt als verdachte. We weten wie hij is, maar niet waar hij is", zegt het Nederlandse Openbaar Ministerie.

In Nederland werd het aangekondigd als "de laatste kans" om de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen op te helderen. Begin dit jaar kregen maar liefst 21.500 mannen tussen 18 en 75 jaar een uitnodiging om DNA af te staan om de twintig jaar oude moordzaak op te lossen. Het was het grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit bij onze noorderburen. Uiteindelijk gingen bijna 15.000 mannen in op de oproep. 

En mét resultaat. Want er is een doorbraak in het onderzoek, blijkt uit een persconferentie die de politie en het gerecht houden. "Na 20 jaar is er een één op één match tussen de verdachte sporen op de kleding van het slachtoffer en het DNA van een 55-jarige man, die op dat moment in Simpelveld woonde", zegt Jan Eland, de hoofdofficier van Justitie van het Openbaar Ministerie Limburg. Zelf stond de verdachte zijn DNA niet af - wat hem extra verdacht maakte -, maar via DNA van familieleden en DNA dat gevonden werd op spullen van de verdachte kon de match toch bewezen worden.

Na 20 jaar is er een één op één match tussen de verdachte sporen op de kledij van het slachtoffer en het DNA van een 55-jarige man

Jan Eland, Openbaar Ministerie

"Voor zover we weten had de man geen connectie met Nicky Verstappen of met de plaats waar het lichaam gevonden is. Hij is officieel aangemerkt als verdachte."

Lees verder onder de tweet.

Eland verduidelijkt wel dat dit nog maar het begin is van het onderzoek. "Duidelijkheid is er nog niet, maar we staan wel al een stuk dichter bij de waarheid door de match." De vraag wat er de laatste uren gebeurd is met Nicky Verstappen moet nog steeds beantwoord worden.

Maar er is meer. Volgens politiechef Ingrid Schäfer-Poels was de naam van de verdacht al opgedoken in het onderzoek. In de nacht van de dood van Nicky Verstappen waarde hij rond op de Bussumerheide. "Zijn naam werd genoteerd als toevallige passant. Daar bleef het bij."

"We weten wie de man is, maar niet waar hij verblijft"

Tot zover het goede nieuws. Want van de man ontbreekt momenteel elk spoor. "We weten wie hij is, maar niet waar hij verblijft. In oktober 2017 is hij naar het buitenland vertrokken en sinds april 2018 ontbreekt elk spoor." De laatst bekende verblijfplaats van de man is een chalet in de Franse Vogezen. Hij zou een wandeltocht maken, zo liet hij nog weten aan zijn familie. "We gaan ervan uit dat de man nog in leven is. Alle onderzoeksdaden zijn erop gericht om de man te vinden en op te sporen."

De verdachte wordt momenteel nationaal en internationaal opgespoord. 

Wie is de verdachte?

De verdachte waar de politie nu naar op zoek is, is de 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld. "In 1998 was hij 35. Hij was actief bij de scouting, heeft een tijdje in een peuterspeelzaal gewerkt. In 1985 kwam hij in beeld voor een zedenfeit, maar dat werd geseponeerd."

Lees verder onder de foto.

Volgens Ferdinand Schellinkhout, teamleider van de politie Oost-Nederland, heeft de man zich gespecialiseerd in bushcraft, een manier om te overleven in de natuur. "We vragen uw hulp nu."

Wat gebeurde er met Nicky Verstappen?

Op 10 augustus 1998 verdween de toen 11-jarige Nicky Verstappen spoorloos tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide, in Nederland. Een dag later werd zijn lichaam vlakbij het kamp gevonden. De jongen is vermoord. Maar daar stopt het. De moord wordt nooit opgelost, de moordenaar nooit gevonden (al waren er door de jaren heen wel een aantal verdachten). Wél vonden de speurders DNA-sporen van de dader op het lichaam van de jongen. 

En die DNA-sporen blijken nu, 20 jaar na de moord, een cruciale doorbraak te forceren.

Voor de familie van de vermoorde jongen is het een bijzondere, maar heel emotionele dag, zegt Peter de  Vries, de bekende misdaadjournalist die de familie al die jaren bijgestaan heeft. "De familie heeft hier lang naar uitgekeken, maar ook enorm tegenop gezien. De man moet nog worden opgespoord en berecht, dat is het laatste puzzelstukje in het onderzoek. Hij mag niet ontkomen. Hij moet zich verantwoorden. Ik smeek namens de familie dat iedereen die iets weet en kan helpen bij de opsporing van deze man, dat die zich meldt."

Wat is een DNA-verwantschapsonderzoek?

De speurders konden de doorbraak forceren dankzij het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek. Maar hoe werkt dat nu precies? Sinds enkele jaren zijn er meer technische mogelijkheden om een DNA-onderzoek te voeren. Aan de hand van DNA-materiaal van één persoon, kan ook de familielijn onderzocht worden. Het DNA van familieleden komt immers meer overeen dan dat van niet-verwante personen. Als er een match is, kunnen de speurders in de familiestamboom gericht naar de vermoedelijke dader zoeken.

Dat is ook wat er in Nederland gebeurd is. Maar liefst 21.500 mannen kregen begin dit jaar de vraag of ze wilden meewerken aan een DNA-verwantschapsonderzoek in een ultieme poging om de moord op de 11-jarige jongen op te lossen. Concreet ging het om mannen die in een straal van 5 kilometer van de vindplaats van het lichaam wonen of woonden of om familieleden van overledenen die daar gewoond hadden. Bijna 15.000 mannen gingen uiteindelijk in de op de vraag van de politie.

Belangrijk: het onderzoek was vrijwillig én het DNA werd na het onderzoek vernietigd. De mannen konden dus zelf kiezen of ze wilden meewerken of niet. Om hun DNA af te staan nam de politie een staal wangslijm af. De stalen werden door het Nederlands Forensisch Instituut geanalyseerd en vergeleken met het materiaal dat in 1998 teruggevonden werd. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen