Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Australische premier Malcolm Turnbull wankelt door revolte in zijn eigen partij

Nauwelijks een dag nadat premier Turnbull een vertrouwensstemming binnen zijn Liberale Partij gewonnen had, willen zijn tegenstanders hem opnieuw een voetje lichten. Beide kampen binnen de coalitie blijven met getrokken messen tegenover elkaar staan.

Enkele dagen geleden kreeg premier Turnbull het vertrouwen van 48 topleden van de partij tegenover 35 voor zijn directe uitdager, minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton. Die laatste heeft daarop ontslag genomen uit de regering, maar wil wel een nieuwe stemming organiseren.

Premier Turnbull is echter niet van plan om de baan te ruimen zonder slag of stoot en verwijt zijn uitdager dat die de eenheid van de conservatieve coalitie tussen de Liberals en de Nationalists ondermijnt in de aanloop naar de verkiezingen van mei volgend jaar. Zelf hij heeft het ontslag geweigerd van negen ministers die de kandidatuur van Dutton hadden gesteund.

Naast een persoonlijk duel heeft de politieke heisa "down under" vooral te maken met de groeiende kloof tussen de gematigde vleugel van de Liberals onder premier Turnbull en de harde rechterkant onder Peter Dutton. Die laatste is berucht als architect van het harde asielbeleid dat Canberra voert en verwijt de premier dat die steeds meer opschuift naar het centrum om de socialistische Labour-oppositie kiezers af te snoepen.

Om die wrevel te verzachten, heeft premier Turnbull een aantal toegevingen aan rechts gedaan, onder meer het afzwakken van de ambities om de klimaatsverandering af te remmen en dat onlangs de hevige droogteramp die nu al maanden de deelstaat New South Wales teistert.

Politieke "staatsgrepen" zijn legio in Canberra

Politiek in Australië is niet voor watjes en in de hoofdstad Canberra geldt de slogan dat "uw grootste politieke vijand meestal in uw eigen partij zit en niet bij de andere".

Zo kwam Malcolm Turnbull in september 2015 zelf aan de macht nadat hij zijn liberale partijgenoot en voorganger Tony Abbott via een interne revolte had verdreven. Abbott steunt nu ronduit Dutton tegen Turnbull.

Bij de sociaaldemocratische oppositie is dat evenzeer de gewoonte. Zo werd in 2010 de linkse premier Kevin Rudd buitengewerkt door zijn partijgenote Julia Gillard, waarna hij in 2013 wraak kon nemen en het premierschap opnieuw kon binnenrijven om nadien de verkiezingen te verliezen.

Australië is met 25 miljoen inwoners de 14e economie ter wereld en een van de landen met de hoogste gemiddelde welvaart. Het land is economisch erg ontwikkeld in zowel de dienstensector als landbouw en industrie en de export van mijnproducenten is erg belangrijk. Militair en diplomatiek is Australië belangrijk als bondgenoot van de Verenigde Staten in de Stille Oceaan en Zuidoost-Azië, maar onder Turnbull zijn de banden aangehaald met Japan en de ASEAN-landen.

Meest gelezen