Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Europa lanceert – met dag vertraging door slecht weer – ruimtelaser om weersvoorspellingen te verbeteren

Beeld ter illustratie.Beeld AP

Na een dag uitstel vanwege slecht weer gaat vannacht een Europese satelliet de ruimte in die als eerste ter wereld op planetaire schaal windprofielen kan aanmaken. De verworven gegevens zouden moeten zorgen voor betere weers- en klimaatvoorspellingen.

Iets na middernacht (Belgische tijd), een klein uur na de lancering, zou de bijna 1,4 ton wegende Aeolus-satelliet van het Europese ruimtevaartbureau ESA in een baan rond onze aarde zijn. Lancering is van op de basis Kourou in Frans-Guyana. Tegen oktober zouden dan de eerste bruikbare data moeten binnenlopen. 

Hoewel weersvoorspellingen de laatste jaren een enorme vooruitgang hebben geboekt, hebben meteorologen dringend nood aan betrouwbare data over windprofielen. "Een groot gat in de observaties", klonk het begin juni nog op een persvoorstelling bij satellietbouwer Airbus in Toulouse.

Laser

 De satelliet draagt voor het meten van die windprofielen een bijzonder instrument met zich mee: een lasersysteem dat de naam 'Aladin' kreeg. De laser moet onze atmosfeer doorheen 24 lagen tot op 30 km hoogte afspeuren om de wind die over onze Aarde waait te meten. De Aladin is één van de meest gesofisticeerde instrumenten die ooit de ruimte zijn ingegaan.

Belgische instellingen als het Centre Spatial de Liège, Sonaca en IHP in Nijvel waren bij de ontwikkeling en bouw van de satelliet betrokken. Sociaal-economisch zullen de gegevens zinvol kunnen worden gebruikt in onder meer de sectoren van de windenergie, landbouw (voor de bescherming van oogsten), visserij, de bouw en het verkeer.