De Block lanceert nutri-score: nieuw label dat voeding score geeft op basis van gezondheid
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voert de nutri-score in. Dat is een voedingslabel dat aangeeft in welke mate een product bijdraagt tot een evenwichtige voeding. "Zo maken we het de mensen makkelijk om voor een gezonde voeding te kiezen", zegt De Block. Het gaat wel om een vrijwillig initiatief. Producenten of verdelers worden met andere woorden niet verplicht het label te gebruiken.
De nutri-score gaat van -15 voor de 'meest gezonde' tot +40 voor de 'minst gezonde' producten. Die score wordt vertaald in een letter met bijhorende kleur: van donkergroen tot donkerrood. Het algoritme op basis waarvan de score wordt berekend, houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve impact op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kan opkrikken.
Vrijwillig
Aan de invoering ging volgens de minister een lange overlegronde vooraf met de consumentenorganisaties, experten inzake voeding, de voedingsindustrie en de verdelers. De Block kiest voor de nutri-score omdat die bij een test in Frankrijk een grotere impact bleek te hebben op het koopgedrag dan andere systemen. Ook is het een eenvoudig systeem waarmee de consument in één oogopslag een globale score van het product kan zien.
De invoering wordt echter geen verplichting, al hoopt de minister wel dat zoveel mogelijk bedrijven het label overnemen.
Colruyt en Delhaize aan boord
Warenhuisketen Colruyt Group kondigde woensdag al aan dit najaar met de nutri-score van wal te steken, in eerste instantie met een tiental producten.
Bij Delhaize wordt benadrukt dat het label nu al gebruikt wordt voor yoghurt en ontbijtgranen en de komende dagen nog wordt uitgebreid naar verse soepen en bereide maaltijden van het huismerk. De bedoeling is om binnen de twee jaar alle huismerkproducten van dit label te voorzien, aldus nog Delhaize.
De invoering van het systeem wordt toegejuicht door consumentenorganisatie Test-Aankoop, dat de nutri-score een "handig instrument" noemt "om consumenten te informeren in de strijd tegen slechte eetgewoonten."
"Te simplistisch"
Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, laat weten dat het niet opgezet is met het systeem. "Het systeem zal wel gehanteerd worden door sommige bedrijven. Maar het merendeel is hier geen voorstander van en zal het wellicht dus niet gebruiken", zo zegt woordvoerder Nicholas Courant. "Volgens ons is dit immers niet het juiste systeem om mensen richting evenwichtige voeding te leiden."
Fevia stelt onder meer dat de eenvoudige kleurcode "te simplistisch" is om mensen grondig te informeren. "Twee verschillende consumenten kunnen totaal andere noden hebben op het vlak van voeding", stelt Courant.
Willen we chocolade nu echt exporteren met een rode bol op de verpakking?
Ook is het systeem "te stigmatiserend" ten opzichte van bepaalde producten. "Denk maar aan onze chocolade. Dat is een product waar we trots op moeten zijn. Willen we dat nu echt exporteren met een rode bol op de verpakking?", zegt Courant. Tot slot wordt ook gepleit voor een Europees systeem om een wildgroei aan labels te vermijden.
De snelle afwijzing van Fevia is opmerkelijk, omdat minister De Block had aangegeven dat de invoering van de nutri-score beslist werd na overleg met onder andere de voedingssector. "Er is inderdaad overleg geweest, maar dat betekent niet dat we er mee instemmen", zo nuanceert Courant. "We zijn gehoord door de minister en hebben aangegeven dat we hier geen voorstander van zijn."
"Veel duidelijker"
Voedingsexpert Patrick Mullie denkt dat het label erg efficiënt is om consumenten te informeren. "Het positieve aan het systeem is dat je dankzij het eenvoudige label onmiddellijk kan zien of het om een gezond product gaat of niet. Dit is veel duidelijker dan die reeks cijfertjes die je nu op de verpakkingen vindt", zo zegt hij.
De voedingsexpert vreest wel dat het vrijwillige aspect de efficiëntie ervan kan ondermijnen. "Dat is spijtig. Het is alsof je de sigarettenfabrikanten zelf laat kiezen of ze op hun verpakking al dan niet de boodschap plaatsen dat roken dodelijk is." Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat het label een doodgeboren kind is. "Wie producten produceert met een groen label, zal dit wellicht gebruiken. Als consument zal je dan wel beseffen dat het verdacht is wanneer het label niet op een product staat."
Alsof je sigarettenfabrikanten laat kiezen of ze op hun verpakking de boodschap plaatsen dat roken dodelijk is.
Dat meeste voedingsproducenten geen voorstander zijn van het systeem, verbaast Mullie niet. "Het wordt tegengehouden door de voedingsindustrie omdat het een systeem is dat werkt en dat mensen echt kan motiveren om minder cola, snoep en kant-en-klaargerechten te kopen", besluit hij.
Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven, dat de invoering van het label genegen is, moet de introductie van de nutri-score vooral kaderen in een breder gezondheidsbeleid, waarin ook andere maatregelen genomen worden. "Een voedingslabel alleen zal de obesitasepidemie niet indijken", klinkt het. "Daarnaast moet de consument goed geïnformeerd worden, en moeten de effecten ervan op het koop- en eetgedrag van consument blijvend opgevolgd worden."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoeding
Na het zout, nu de suikers en vetten: onze voeding weer iets gezonder
-
Man (74) komt onder hefbrug terecht terwijl hij aan auto sleutelt en sterft ter plaatse
Een man van 74 is om het leven gekomen bij een tragisch ongeval in een loods langs de Sint-Jansstraat in Beveren-Leie. Hij raakte gekneld tussen een auto waaraan hij werkte en de hefbrug waarop het voertuig stond.Waregem -
PREMIUM352
14 experten waarschuwen voor ongeziene wooncrisis: “Willen we dat mensen in containers wonen?”
Eigenaars worden huurders, prijzen stijgen nog verder en de bouw van extra woningen zit in het slop. Experten uit alle hoeken van zowel de private als sociale huisvesting slaan eensluidend alarm in een open brief. “We stevenen af op een ongeziene wooncrisis.” Hoe nijpend is het woonprobleem momenteel? Wie dreigt daarvan (nog meer) het slachtoffer te worden? En vooral: hoe lossen we dit op? “Registratierechten verlagen en subsidies geven werken niet meer.” -
-
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
-
1
Aantal zelfdodingen steeg in 2022: aantal vrouwen kende grootste stijging
In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen, een stijging met 3,7 procent in vergelijking met 2020. Bij vrouwen steeg het aantal suïcides sinds 2020 zelfs met 17,8 procent. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V). De nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft, aldus Crevits. -
6
Belgisch fregat Louise-Marie eindelijk naar Rode Zee: missie liep vertraging op nadat raket bleef steken in lanceerbuis
Het Belgische fregat Louise-Marie is eindelijk klaar voor zijn missie naar de Rode Zee. Normaal gezien zou het schip zich op 12 april aansluiten bij een veiligheidsmissie van de Europese Unie (EU), maar een pijnlijk incident op training deed de operatie vertraging oplopen. -
Mijnenergie
Vaste energieprijzen stijgen opnieuw: 10% erbij op twee maanden tijd
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
-
PREMIUM35
Daarom staat je kind op wachtlijst om te voetballen: “Onze club draait op 55 vrijwilligers, dat zijn er 12 te weinig”
In Vlaanderen steken 56.000 vrijwilligers (quasi) onbezoldigd hun schouders onder het amateur - en jeugdvoetbal, maar 91% van die clubs heeft nood aan nieuwe mensen om de boel draaiende te houden. Daarbovenop is er ook een tekort aan middelen, waardoor 35% van de clubs een wachtlijst voor nieuwe leden heeft. Voetbal Vlaanderen pleit daarom voor een beter statuut voor vrijwilligers in de sport. “Waarom kan een flexijob wel in een café maar niet in de voetbalkantine?” -
PREMIUM49
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”
In de brooddoos van één kind op de drie zit helemaal niets wat de stempel ‘gezond’ verdient, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoe moet het dan wel? Hoe vinden mama’s en papa’s de tijd om de brooddozen van hun kroost te vullen met een gezonde lunch? En hoe houd je het betaalbaar? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft enkele tips die voor iedereen direct bruikbaar zijn. “Vergeet vooral de funfactor niet!” -
44
Henri Renmans overleden: de man die naast elke Aldi een beenhouwerij opende
37 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJacky Vanderplas
Dirk Dierckx
Michel Van Limbergen
robert dumortier
Pieter De Koninck