Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Steeds meer diploma's middelbaar onderwijs via examencommissie

Examens in de secundaire middelbare school.Beeld Thomas Legrève

Steeds meer mensen behalen hun diploma middelbaar onderwijs via de examencommissie. Dat blijkt uit cijfers die VTM Nieuws heeft opgevraagd. In vijf jaar tijd is hun aantal met 70 procent gestegen, tot zo'n 1.700 vorig jaar.

"Het leeuwendeel van de diploma's secundair onderwijs wordt op school behaald", geeft minister Hilde Crevits (CD&V) mee ter duiding. "Dat is ook belangrijk, want op school leren heeft ook een belangrijke sociale component. Het aantal jongeren dat een diploma secundair onderwijs op school behaalt, stijgt en we zien de laatste jaren ook een stijging van het aantal mensen dat een diploma behaalt via de examencommissie."

In 2017 waren er 5.844 unieke deelnemers aan minstens één examen bij de examencommissie. In 2014 waren dat er nog 3.873. Ook het slaagpercentage ligt hoger, met 1.700 uitgereikte studiebewijzen in 2017 tegenover 995 in 2014. De stijging heeft onder meer te maken met een betere bekendmaking.

"Commissie is goed alternatief"

"De examencommissie is een goed alternatief voor wie dreigt zonder diploma op de arbeidsmarkt te komen", vindt minister Crevits. "Het is positief dat jongeren het belang van een diploma zien voor hun kansen op de arbeidsmarkt. Vorig jaar heeft de onderwijsinspectie ook voor het eerst een evaluatie gedaan van de examencommissie secundair onderwijs. Het verslag van de inspectie was uitermate positief. De examens zijn transparant en er gebeurt een maximale digitalisering. Het bevestigt ook dat de getuigschriften en diploma's van de examencommissie gelijkwaardig zijn aan studiebewijzen uit het secundair onderwijs. Dat is belangrijk, want een diploma is en blijft dé sleutel tot een job."

Binnenkort wordt een nieuw examencentrum geopend in het Hendrik Consciencegebouw, dichtbij het Noordstation in Brussel.