Direct naar artikelinhoud
Israël

Israëlisch premier Netanyahu zoekt politieke vrienden in Baltische staten

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu schudt Litouws premier Saulius Skvernelis de hand.Beeld REUTERS

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu is gisteren afgezakt naar de Litouwse hoofdstad Vilnius, waar de komende dagen een Baltische top plaatsvindt. Hij zal er gesprekken hebben met de drie leiders van de Baltische staten. Netanyahu is de eerste Israëlische premier die Litouwen bezoekt.

De reden van zijn bezoek is volgens Netanyahu om de belangen van Israël in Europa te verdedigen. "Ik wil een balans bereiken in de niet altijd even vriendelijke relaties vanwege de EU ten opzichte van Israël", stelt de premier, wiens grootvader in Litouwen geboren is. "Dit doe ik door goede contacten te onderhouden met bepaalde blokken binnen de EU, zoals de Oost-Europese landen en nu de Baltische staten."

Binnen de EU zijn vooral Israëls banden met West-Europese landen niet optimaal. De plannen van Israël om meer nederzettingen te plaatsen in de Westelijke Jordaanoever werden reeds herhaaldelijk bekritiseerd en de EU weigert ook om uit het nucleair akkoord met Israëls aartsvijand Iran te stappen, een akkoord dat door Netanyahu in het verleden al "leugenachtig" en "schandelijk" werd genoemd.

'Ik wil een balans bereiken in de niet altijd even vriendelijke relaties vanwege de EU ten opzichte van Israël'

Cybersecurity

Naast het proberen verkrijgen van contracten voor de Israëlische cybersecurity-industrie, woont Netanyahu ook een ceremonie bij ter nagedachtenis van de holocaust. Veel Israëliërs hebben Litouwse roots. Voor de Tweede Wereldoorlog kende het land nog een joodse gemeenschap van meer dan 150.000 mensen. Vandaag zijn dat er naar schatting nog zo'n 3.000.