Direct naar artikelinhoud
Migratie

Italië opent onderzoek tegen minister Salvini nadat migranten dagen vastzitten op schip

Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo SalviniBeeld REUTERS

De Italiaanse justitie heeft een onderzoek geopend tegen minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Het gaat over het "onwettig vasthouden van mensen, onwettige aanhoudingen en machtsmisbruik" in verband met de migranten die vastzaten op een schip van de Italiaanse kustwacht in de Siciliaanse haven Catania.

Het parket van het Siciliaanse Agrigente, dat het onderzoek lanceerde, viseert ook de kabinetschef van Salvini. Het onderzoek zal wel in handen zijn van het 'ministers tribunaal' van Palermo, de hoofdstad van het eiland.

Salvini liet gisterenavond weten dat de migranten die in de haven van Catania al dagen vastzitten op het schip Diciotti van de Italiaanse kustwacht, de boot konden verlaten. 

De katholieke kerk zal zich om het grootste deel van de migranten bekommeren. Albanië en Ierland zullen er enkele opnemen, aldus de bewindsman. 

Het schip redde op 16 augustus 190 migranten op zee. Dertien mensen werden voor dringende medische verzorging naar het eiland Lampedusa gebracht. De andere 177 migranten arriveerden maandag in de Siciliaanse havenstad Catania, maar de Italiaanse regering weigerde de meeste opvarenden om het schip te verlaten, tot andere landen akkoord gaan om ze te aanvaarden. Enkel kinderen en zieken konden van boord, bezorgd voor een mogelijke uitbraak van tbc aan boord.

Italië opent onderzoek tegen minister Salvini nadat migranten dagen vastzitten op schip
Beeld AP

De Europese commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos riep op tot een langtermijnoplossing voor het migratievraagstuk. "Ik ben tevreden dat er een oplossing is, en dat de migranten aan boord van de Diciotti kunnen ontschepen en de nodig hulp krijgen", zegt Avramopoulos. "Dit is dankzij de solidariteit over de grenzen en gemeenschappen heen. Maar we kunnen niet altijd wachten op dit soort solidariteit en goede wil. Structurele maatregelen zijn nodig."

Vrijdag ontmoetten vertegenwoordigers van twaalf Europese lidstaten elkaar in Brussel om over mogelijke langetermijnoplossingen te praten voor de mensen die als migranten worden gered op de Middellandse Zee, en over hun verdeling over alle lidstaten. Maar tot beslissingen kwam het niet.