Getty
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty

Hoe vrouwonvriendelijk is de Bijbel?

"Vrouw, waar bemoeit gij u mee," aldus Jezus tot Maria in de Bijbel, als ze opmerkt dat de wijn op is. Toch is het kort door de bocht om de Bijbel vrouwonvriendelijk te noemen, vinden experts. "We zouden beter vandaag voor een volwaardige positie van de vrouw opkomen, in plaats van historische teksten uit de context te trekken." 

56 reacties

  • Juliaan Van Reeth

    6 jaar geleden
    We worden allemaal als atheist geboren. Al de rest is indoctrinatie. Nog voor je kan lezen of schrijven wordt het "onzevader" er al ingedreund en vanaf de eerste schooldag begint elke dag met een dosis godsdienst. En als je dan uiteindelijk tot de jaren verstand gekomen bent en inziet dat het eigenlijk allemaal onzin is, dan nog is het aartsmoelijk om er vanaf te geraken. Dat duurt soms meerdere jaren.
  • Jil Heirman

    6 jaar geleden
    Natuurlijk is de Bijbel vrouwonvriendelijk, net zoals geschriften vd andere monotheïstische godsdiensten. Ze waren dan ook (o.a.) bedoeld als tegenreactie tegen de verering van vrouwen als goden, wat totdantoe zeer gebruikelijk was, maar waar niemand last van had. Wat daarna gecreëerd werd door mannen (voor mannen!) was echter doffe ellende, een zuiver onderdrukkingsmiddel.
  • Guy Bekaert

    6 jaar geleden
    En dan zouden de christelijke believers zomaar kritiek geven op de islam terwijl tot voor kort de vrouw binnen de kerk nog taboe was , wat een bende hypocrieten .!
  • Jan Mulders

    6 jaar geleden
    Nu komt Bonny snel tussen om een 'vertaling te maken, aangepast aan de huidige tijdgeest'. Als dezelfde woorden van eeuwen geleden zomaar kunnen aangepast worden, zijn alle zogenaamde heilige schriften niets waard.
  • Christine Laevers

    6 jaar geleden
    Zoiets paste niet op een zondag VRT. Ik heb Koran, Bijbel, Homerus en het oude Gilgamesh epos in mijn bieb. Ik bekijk die boeken als archeologische literatuur met enkele geografische en geschiedkundige feiten. Ook als een sociale momentopname van die tijden. Om er spirituele voldoening uit te putten ... neen, dank u.