Direct naar artikelinhoud
Killer robots

Congres over 'killer robots' gestart in Genève

In 2013 werd deze 'robot' opgesteld voor het Britse parlement als protest tegen de ontwikkeling van 'killer robots'.Beeld Reuters

Sinds vandaag zitten in Genève ontwapeningsdeskundigen uit meer dan 75 landen aan de onderhandelingstafel om het inzetten van zogenaamde 'killer robots' bij conflicten in te perken. De term dekt een lading van oorlogsmachines die dankzij kunstmatige intelligentie zonder menselijk toezicht doelwitten kunnen uitzoeken om ze te vernietigen. 

Momenteel worden killer robots nog niet ingezet, maar wegens hun hypersnelle technologische ontwikkeling willen critici dringend internationaal bindende afspraken. Organisaties als Pax Christi en Amnesty International pleiten zelfs voor een volledig verbod. In België werd daar al werk van gemaakt.

De voorzitter van het overleg in Genève, de Indiase ambassadeur Amandeep Gill, oordeelde maanden geleden dat "de zaken niet moeten worden gedramatiseerd". "Robots zullen de wereld niet overnemen", wuifde hij de zorgen van velen weg. 

Critici uiten vooral ethische bezwaren. De beslissing over leven of dood wordt bij killer robots gemaakt door een computer die aan de hand van ingevoerde data beslist hoe een doelwit er uit ziet, hoe het beweegt en wanneer het aangevallen moet worden. Dat alles zonder enige betekenisvolle menselijke controle gebeurt, baart veel mensen zorgen. 

Het is nagenoeg zeker dat landen als de VS, Rusland, China, Israël, Zuid-Korea en Groot-Brittannië reeds killer robots ontwikkelen

Verantwoordelijkheid

Het is nagenoeg zeker dat landen als de VS, Rusland, China, Israël, Zuid-Korea en Groot-Brittannië reeds aan zulke wapens werken en volgens Neil Davison van het Internationale Rode Kruis (ICRC) bestaan ze zelfs al. Het ICRC is dan ook erg bezorgd over die evolutie. 

Kunnen killer robots weten wanneer iemand gewond is of zich wil overgeven? Of dat iemand die weliswaar een wapen draagt, geen militair is? Of een soldaat niet tot de eigen troepen behoort? En wie kan verantwoordelijk gesteld worden als een autonoom wapen een misdaad begaat? Het zijn zaken die de komende dagen in Genève zullen worden besproken.