© Raymond Goris

Bos- en Heikabouters terug van vierdaagse aan de IJzer

Op maandag 20 augustus vertrok een bus met 49 Bos- en Heikabouters richting Nieuwpoort.

Raymond Goris

Hotel Sandeshoved werd de uitvalbasis voor vier dagen kust- en wandelplezier. De Bos- en Heikabouters namen deel aan de 'vierdaagse van de IJzer', de 46ste Internationale voettocht als herdenking aan de oorlog 14-18 onder het motto 'Herdenken is vrede bewaren'".

Eerst werd een bezoek aan Brugge waar het frietmuseum en het chocolademuseum werden bezocht. Daarna ging het richting Nieuwpoort. Er was dagelijks keuze tussen 32, 24,16 of 8 km op een goed aangeduid parcours. Dagelijks was er een andere vertrekplaats: Oostduinkerke, Diksmuide, Poperinge en tot slot Ieper.Het was ideaal wandelweer en bijna iedereen wandelde mee. Zelfs 'de Mam' in haar rolstoel die er elk jaar bij is, liet zich dagelijks bijstaan om die 16 km per dag in haar rolstoel af te leggen.

Niemand was verplicht om te wandelen. Iedereen kon zijn dag invullen naar believen: een dagje op het strand, een fietstocht, een boottocht, shoppen, enz…

Na de wandeling kon men dagelijks genieten van een streepje muziek, konden de standjes bezocht worden en eventueel genieten van een drankje op een terras. In de EHBO tenten konden de voetjes verzorgd worden en een voetmassage was er meestal ook bij!

De wandelaars stapten o.a. langs de zee en de duinen, door mooie landschappen met vergezichten, indrukwekkende oorlogskerkhoven en -monumenten, pittoreske dorpjes met klinkende namen zoals Oudekapelle, Lampernisse, Pervijze, Stuivekenskerke, Abele, Voormezele, Wijtschate;ook de Ijzertoren met zijn 70 vredesbeelden, de grens met Frankrijk, de dodengang, Hill 80 met zijn archeologische opgravingen, het Ierse Vredespark, het niemandsland en The Bluff met zijn 600.000 kleien beeldjes en niet te vergeten de Menenpoort.

De vierdaagse eindigde in Ieper onder de Menenpoort met de 'Last Post'. Deze ceremonie bezorgde menige wandelaar elk jaar opnieuw kippenvel.

De rode roos, die elke wandelaar ontving bij aankomst na de 4de wandeldag, werd door velen spontaan neergelegd aan dit oorlogsmonument als eerbetoon voor de vele duizenden slachtoffers. Dit was een emotioneel moment voor sommigen.

Daarna volgde het defilé van alle wandelaars. Duizenden wandelaars, ieder gegroepeerd bij zijn club of groep, defileerden fier door de straten van Ieper voorbij de eretribune met de personaliteiten.De Bos- en Heikabouters, in hun groene shirt, kregen een geweldig spontaan applaus van de vele toeschouwers en zo eindigde deze 4-daagse wandeltocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer