“Dit jaar helft meer gewapende overvallen bij apothekers”

© BELGA

Apothekers worden steeds vaker het slachtoffer van gewapende overvallen. Dat blijkt uit cijfers die het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vrijdag verspreidde. De ondernemersorganisatie pleit ervoor het elektronisch betalen nog meer te stimuleren.

Het aantal gewapende overvallen op apothekers was vorig jaar al met bijna een vijfde toegenomen, tot 114. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden al 86 feiten geregistreerd. “Geëxtrapoleerd naar heel 2016 geeft dit 172 overvallen of een toename met maar liefst 51 procent”, aldus het NSZ.

De overvallen gebeuren volgens NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws meestal aan het einde van de dag. “De kassa is dan het meest gevuld. Want de overvallers zijn vooral op zoek naar geld en in veel mindere mate naar medicijnen”, zegt ze. De ondernemersorganisatie pleit er daarom voor om betalingen met de kaart meer te promoten. Daarnaast vraagt ze dat preventieadviseurs proactief apothekers en andere overvalgevoelige zaken zouden bezoeken, en pleit ze voor strenge straffen voor de daders.

Volgens het NSZ kregen alleen kleinhandelszaken en nachtwinkels vorig jaar meer gewapende overvallers over de vloer dan apothekers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen