Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Buffalo's spoelen Europese klap door

Kersvers Rode Duivel Birger Verstraete viert een van zijn penaltygoals.Beeld BELGA

De Europese uitschakeling tegen Bordeaux kwam bij AA Gent harder aan dan men wil doen uitschijnen. De vierde competitiezege op rij bezorgt Yves Vanderhaeghe en de Buffalo's weer wat ademruimte.

AA Gent kocht met de overwinning op Cercle Brugge tijd. De vierde competitiezege op rij zet de Buffalo's naast Anderlecht, op drie punten van leider Club Brugge. Met 13 op 18 is Gent mee met de kopgroep. Op zich is dat geen slecht resultaat, na een zomer waarin het een ongezien komen en gaan van spelers was, tot op de laatste dag van de zomermercato toe. In die omstandigheden verdient een coach wat tijd om één en ander op de rails te zetten.

Na de uitschakeling in Bordeaux lag Vanderhaeghe nog onder vuur op sociale media, maar in Brugge scandeerden de fans gisteren zijn naam. "Dat is eigen aan het trainerschap", zegt Yves Vanderhaeghe. "De Europese uitschakeling is pijnlijk. Maar ik zit niet op sociale media, ik heb daar niets van gelezen. En hoeveel zetten er iets op sociale media? Ik weet alleen dat de Gentse supporters vandaag tevreden naar huis gegaan zijn. Ik begrijp dat ze een keer ontgoocheld zijn als je verliest, maar ik heb ze ons hier heel de match horen aanmoedigen. We hebben een heel goede achterban."

Gent won verdiend van Cercle Brugge. Niet dat het hogeschoolvoetbal bracht, maar het dwong wel genoeg kansen af. Uiteindelijk waren twee aangevochten penalty's nodig om het verschil te maken, voor invaller Kvilitaia het finale verdict velde. Als de bal op de stip gaat, heeft AA Gent in de figuur van Birger Verstraete eindelijk weer iemand die penalty's feilloos omzet. Yaremchuk en Kubo misten in een recent verleden strafschoppen, maar Verstraete heeft er intussen vier binnen getrapt.

De kersverse Rode Duivel deed gisteren trouwens weer meer dan scoren. "Het is de verdienste van Birger dat hij Rode Duivel is geworden", zegt Vanderhaeghe. "Hij presteert en bevestigt wekelijks. In deze match was hij omnipresent. De manier waarop hij die tweede penalty voor de tweede keer binnenschiet, getuigt van groot vertrouwen en grote stabiliteit. Dan ben je klaar om naar de Rode Duivels te gaan."

'Ik begrijp dat de fans een keer ontgoocheld zijn als je verliest, maar ik heb ze ons hier heel de match horen aanmoedigen'
Yves Vanderhaeghe, Coach AA Gent

Komen en gaan

Vanderhaeghe zag de voorbije twee maanden heel veel spelers komen en gaan. Voorzitter De Witte aanvaardt dat de ploeg nog een werk in opbouw is. Dan is 13 op 18 en een plaats binnen de eerste vier welkom. Er zat op Cercle bij momenten al beterschap in het spel, ondanks het feit dat Vanderhaeghe met Derijck, Bronn en Koita drie spelers voor de eerste keer dit seizoen aan de aftrap bracht. Door de interlandbreak krijgt de Gentse coach weer twee weken de tijd om het team en het voetbal verder op punt te zetten.

"We zitten opnieuw met een tiental internationals die weg zijn", nuanceert Vanderhaeghe. "Het zal wachten zijn tot die terug zijn om het concept op punt te stellen zoals we dat willen. Want ik zag hier wel veel goede dingen, maar ik vond ook dat we soms te makkelijk balverlies leden. Er werd bij momenten te veel gelopen met de bal, maar het zijn allemaal jonge jongens, die nog niet vaak op dit niveau gespeeld hebben. Ze hebben wel veel talent, maar ze moeten dat ten dienste stellen van het team. Maar ik ben tevreden over onze prestatie. Derijck brengt ervaring bij, hij stuurt de ploeg van achteruit."

Na de interlandbreak volgen voor AA Gent twee thuiswedstrijden, tegen Sint-Truiden en Club Brugge. Vooral het duel met de competitieleider wordt dan een echte waardemeter voor het 'nieuwe' Gent van Vanderhaeghe.