Direct naar artikelinhoud
FAQ De verkiezingen

FAQ kansarmoede: zo willen de Gentse lijsttrekkers de armoedecijfers terugdringen

Eén op de tien Gentenaren leeft in kansarmoede, bij kinderen is dat één op de vijf. Deze gezinnen kunnen moeilijk een geschikte woning vinden. Meer dan 10.000 mensen staan op de wachtlijst voor een sociale huurwoning.Beeld Kaat Celis

Uw vragen voor de Gentse lijsttrekkers? Die gaan niet alleen over uzelf. U blijkt vooral sterk bezorgd om de hoge armoedecijfers in Gent. Vandaag leeft nog altijd één op de tien Gentenaren in kansarmoede, bij kinderen is dat één op de vijf. We stuurden de vraag door naar elk politiek kopstuk. Hun antwoorden leest u hier.

FAQ kansarmoede: zo willen de Gentse lijsttrekkers de armoedecijfers terugdringen
Beeld Photo News

“Wat is uw plan om ervoor te zorgen dat elk kind in Gent met een volle maag op de schoolbanken zit? Hoe wilt u de kinderarmoede terugdringen?” (Philippe)

Mieke Van Hecke (CD&V)

"Prijzen van schoolmaaltijden en schoolactiviteiten maken we inkomensgerelateerd, zodat alle kinderen er toegang toe hebben. We komen tussen in het betalen van schoolfacturen voor mensen in armoede en helpen de Gentse scholen om hun kosten te beheersen. We stimuleren scholen ook om bruggen te bouwen met ouders en sociale organisaties. Armoedebestrijding vraagt om een structurele en integrale aanpak op tal van domeinen, dus willen we de krachten van de overheid en het middenveld bundelen. We verhogen de middelen voor het Sociaal Steunfonds."

Tom De Meester (PVDA)

"Voor de PVDA is de strijd tegen armoede en ongelijkheid de grootste prioriteit. We willen de leeflonen optrekken tot boven de armoedegrens. We investeren in de bouw van sociale woningen, in sociale tewerkstellingsprojecten met volwaardige jobs, en we zetten de mensen centraal in de sociale hulpverlening. Sociale rechten moeten pro-actief en automatisch toegekend worden."

Johan Deckmyn (Vlaams Belang)

"Armoedebestrijding is een belangrijk gegeven in Gent en vraagt om een betere financiële en logistieke aanpak. Armoede op school is daar slechts één aspect van. Men mag niet vergeten dat onze stad ook slachtoffer is van immigratie. Hierdoor importeren we ook armoede, waardoor het dweilen is met de kraan open. Een immigratiestop kan dus ook deel uitmaken van een globale aanpak van het armoedeprobleem in Gent."

Mathias De Clercq (Open Vld)

"Armoede bestrijden we structureel door te zorgen voor een goede opleiding, inburgering, Nederlandse taalles en jobbegeleiding. We willen nog beter samenwerken met alle organisaties die rond armoedepreventie werken. Het project ‘Kinderen eerst’ breiden we uit naar alle stadsscholen om kinderarmoede vroeger op te sporen. Via een sociaal steunfonds ondersteunen we kinderen die dat nodig hebben. We doen ook een beroep op FoodSavers, die voedseloverschotten gebruiken om maaltijden te voorzien in scholen, rusthuizen en sociale restaurants."

Anneleen Van Bossuyt (N-VA)

"Via het stedelijk ‘sociaal steunfonds’ kunnen Gentse scholen kinderen in armoede gericht ondersteunen. Dit willen we zeker behouden. Mensen in armoede willen we via het OCMW en sociale partnerorganisaties begeleiden om terug op eigen benen te kunnen staan: via scholing en opleiding, via werkervaringstrajecten, via Nederlandse taalverwerving, via inburgeringstrajecten, enzovoort. Een job blijft voor ons de beste bescherming tegen armoede. Sociale fraude pakken we kordaat aan zodat de middelen terechtkomen bij wie het echt nodig heeft."

Elke Decruynaere (Groen)

"Dankzij het project 'Kinderen eerst' komt het OCMW nu al tussen op een aantal Gentse scholen. Dat wil ik uitbreiden naar elke school waar zo’n aanpak nodig is. In de Brede Scholen bundelen (jeugd)welzijn-, sport- en cultuurorganisaties hun krachten om kinderen een kwalitatieve vrije tijd te bezorgen. Toch verwachten we ook extra inspanningen van de federale en Vlaamse overheid. In afwachting daarvan zullen we zelf al een maximumfactuur invoeren in het stedelijk onderwijs."

Rudy Coddens (sp.a)

"Wij kiezen voor gezonde warme maaltijden op school en laten de kostprijs afhangen van het inkomen van de ouders. We breiden het ‘Sociaal Steunfonds’ voor de scholen uit en maken duidelijke afspraken met scholen over kostenbeheersing en het omgaan met onbetaalde schoolfacturen. Bovendien: er gaat ook geld van het OCMW naar gezinnen om de schoolfacturen te betalen. We bestrijden armoede ook via betere schoolloopbanen. Onderwijs is hét middel voor sociale mobiliteit. We zetten in op ‘brugfiguren’ in scholen met veel kansarme leerlingen, om spijbelen en vroegtijdig schoolverlaten te voorkomen."