Direct naar artikelinhoud
Migratiecrisis

VN-vluchtelingenorganisatie: "Middellandse zee nog dodelijker dan vorig jaar"

Migranten op de Middellandse zee.Beeld EPA

De migratieroute over de Middellandse Zee is met 1600 slachtoffers nog dodelijker geworden dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Uit het rapport, getiteld 'Desperate Journeys', blijkt dat het aantal migranten dat dit jaar in Europa aankwam langs de Middellandse zee daalde, maar dat de dodentol sterk toenam. Zo is er voor elke migrant die de Middellandse Zee overstak tussen januari en juli dit jaar, één persoon vermist verklaard of dood. Een schril contrast met 2017 toen die verhouding één op 42 was, aldus de UNHCR.

Meer dan 1.600 mensen zouden in de eerste helft van dit jaar vermist of omgekomen zijn in de hoop Europa te bereiken. De meesten na hun vertrek in Libië. Daarbij gebeurde dat tien keer bij rampen met meer dan vijftig drenkelingen. 

Lees ook: "Immigratie is goed voor de economie"

"Dit rapport bevestigt eens te meer dat het Middellands Zeegebied een van 's werelds meest dodelijke is", zegt Pascale Moreau, directrice van het Europees Bureau van UNHCR. "Met de daling van het aantal mensen dat Europa bereikt, is dit niet langer een test of Europa de aantallen kan beheren, maar wel of Europa de menselijkheid kan opbrengen om die levens te redden."

De UNHCR vraagt de Europese Unie om de legale vluchtroutes voor vluchtelingen te verbeteren, door bijvoorbeeld hervestigingsplaatsen te creëren en obstakels voor gezinshereniging weg te nemen. Het rapport dringt er bij de staten daarnaast op aan om wie internationale bescherming vraagt gemakkelijker toegang te verlenen tot asielprocedures.