Direct naar artikelinhoud
Beweging

Eén op de drie Belgen beweegt te weinig

Beeld ter illustratie.Beeld shutterstock

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat wereldwijd één op de vier mensen te weinig beweegt. In België zijn het er meer: ruim één op de drie volwassen Belgen beweegt niet genoeg.

Wetenschappers van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben cijfers over onze bewegingsactiviteit gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Global Health. Daaruit blijkt dat ruim één op de drie volwassenen in België niet genoeg beweegt, al doen vrouwen het iets beter met één op de vier. Enkel het Verenigd Koninkrijk en vooral Duitsland doen het slechter bij de buurlanden.

Wereldwijd zijn Koeweit, de Filipijnen en Servië de minst actieve landen. Terwijl mensen in Moldavië, Jordanië en Oeganda dan weer het meeste bewegen. Volgens de onderzoekers zijn de cijfers sinds 2001 gestabiliseerd, enkel in het Westen blijven ze stijgen. 

Enkel het Verenigd Koninkrijk en vooral Duitsland doen het slechter bij de buurlanden

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten overheden hun burgers meer  aanzetten tot bewegen om gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker en diabetes te voorkomen.

De onderzoekers definiëren te weinig beweging als minder dan 75 minuten intense - of 150 minuten gemiddeld intensieve - beweging per week.