Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

De racistische retoriek van Schild & Vrienden en meer: dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Beeld van Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove in 'Pano'.Beeld RV

Open oorlog op de VTM Nieuws-redactie, de ontmaskering van Schild & Vrienden door VRT-magazine Pano en België dat de Franse participe passé wil hervormen, maar Frankrijk daarbij op haar achterste poten doet staan. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

In het nieuws

1. Parket opent onderzoek naar Schild & Vrienden na Pano-reportage

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft een onderzoek geopend naar de racistische en nazistische retoriek van ultrarechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden in besloten chatgroepen. Dat meldt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op Twitter. Terwijl de Vlaamse politiek "onthutst" reageert, hult bezieler Dries Van Langenhove zich in stilzwijgen. Ondertussen zeggen Jong N-VA-leden hun lidmaatschap van Schild & Vrienden op.

Dries Van Langenhove, oprichter van Schild & Vrienden.Beeld Eric de Mildt

2. Dit zijn de onlinetactieken van Schild & Vrienden

Het VRT-programma Pano schetste gisterenavond een onthutsend beeld van de rechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden. Het reportageteam kon ook blootleggen hoe de organisatie van Dries Van Langenhove zich online organiseert in hun strijd voor de clicks en de ruchtbaarheid. "Kunnen een paar mensen een vals profiel van mij aanmaken?"

Facebookpost in de besloten groep van Schild & VriendenBeeld VRT - Pano

3. Open oorlog bij VTM Nieuws: dertien journalisten schrijven mail aan directie

Dertien VTM-journalisten, onder wie bekende namen als Elke Pattyn, Julie Colpaert en Faroek Özgünes, klagen in een scherpe mail de gang van zaken bij VTM Nieuws aan. Ze hekelen het beleid van hoofdredacteur Nicholas Lataire en vragen de directie in te grijpen.

VTM-nieuwsanker Elke Pattyn.Beeld Stefaan Temmerman

4. Anonieme medewerker Trump schrijft brief aan The New York Times: "We werken hem actief tegen"

Binnen de Amerikaanse regering bestaat er actieve weerstand tegen president Donald Trump. Dat meldt The New York Times, dat tegen haar gewoontes in een anonieme gastbijdrage van "een belangrijke regeringsmedewerker" publiceerde. Trump is naar verluidt in een “vulkanische bui” en “slaat helemaal door” na de publicatie.

5. Bezoek onze stadsredactie en leg Bart De Wever het vuur aan de schenen

De lokale verkiezingen komen er in sneltempo aan. Terwijl in Antwerpen de campagne volop is losgebarsten, probeert De Morgen vanuit de stad zelf inzicht te brengen in de verkiezingsthema's. Ook u bent welkom! 

U vindt onze stadsredactie vandaag op het Theaterplein in Antwerpen. We ontvangen er N-VA-lijsttrekker en burgemeester Bart De Wever. Hij mag antwoorden op uw vragen tijdens een live-chatsessie om 13 uur. Een hele dag zullen we het hebben over fietsveiligheid.  

Ondertussen neemt Antwerpen steeds vaker de fiets, maar is dat wel veilig?

In het nieuws
Beeld Bas Bogaerts

Aan het koffieapparaat

1. Doe de test: hoe scoort u op chemie en fysica?

Tien (school)dagen lang bevraagt De Morgen tien leerkrachten. Zij krijgen vijf vragen en spreken vol passie over hun beroep, hun hoogte- en dieptepunten en hun vak. Maar onze tien leerkrachten mogen ook vragen uitdelen. Elke dag vindt u hier hun toets terug. Vandaag zijn chemie en fysica aan de beurt

Chemie en fysica.Beeld rv

2. Vermiste marsverkenner kreeg al 3.000 beterschapskaartjes. Komt de rover ooit nog boven water?

Het wordt spannend. Al ruim een week wachten fans van de ruimtevaart met ingehouden adem af of we ooit nog iets zullen horen van Opportunity, een bejaarde marsverkenner die nu al bijna vijftien jaar lang rondrijdt over Mars. Opvallend: de rover ontving al drieduizend beterschapskaartjes, met kreten als "You’ll never rove alone. Bel snel naar huis!"

Marsrover 'Opportunity'.Beeld AP

3. België wil participe passé hervormen, Fransen staan op achterste poten

De Fédération Wallonie-Bruxelles, die het onderwijs inricht in Franstalig België, gooit de knuppel in het Franse hoenderhok: ze pleit voor de afschaffing van een complexe spellingregel die zowel leerkrachten als leerlingen kopzorgen baart. Ook in Vlaanderen hebben studenten Frans grote moeite met een participe passé dat volgt op een lijdend voorwerp.