Direct naar artikelinhoud
Milieu

Schauvliege weigert vergunning verbrandingsoven Wilrijk

Zo zou de oven er moeten gaan uitzien.Beeld Bel architecten

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft de vergunningsaanvraag voor de nieuwe verbrandingsoven in Wilrijk geweigerd. Dat bevestigt haar kabinet aan De Morgen.

De intercommunale ISVAG wil tegen 2022 een nieuwe verbrandingsoven voor afval bouwen langs de A12 in Wilrijk. De oven is groter en moderner dan de huidige. Ondanks protest van buurtbewoners zijn de plannen al vergevorderd. Enkele maanden geleden kreeg ISVAG de toestemming om de huidige verbrandingsoven langer open te houden. Zo kan het de bouwperiode van de nieuwe overbruggen.

Maar zo ver is het nog niet. ISVAG moet een omgevingsvergunning krijgen van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Op 8 juni diende het een aanvraag in bij haar administratie. Maar haar administratie verklaart de aanvraag onontvankelijk en onvolledig omdat een reeks noodzakelijke documenten ontbreken. "Het gaat om technische tekeningen en planelementen", zegt de woordvoerder van Schauvliege.

FAQ Antwerpen

Na onze oproep stuurde u ons massaal vragen over wat u bezighoudt met betrekking tot (de toekomst van) uw stad. We verzamelden de frequently asked questions en legden ze voor aan de lijsttrekkers. 

Hun antwoorden en veel meer uit Antwerpen leest u hier

Mausoleum

Het nieuws is een opsteker voor de buurtbewoners en de Antwerpse oppositiepartij sp.a. Die laatste hekelde het prestigeproject van ISVAG-voorzitter en oud-schepen Philip Heylen (CD&V) al vaker omwille van de stevige kostprijs: 175 miljoen euro. Dat is drie keer duurder dan het MAS. Omwille van de prijs en het futuristische design spreekt sp.a ook wel van het 'Mausoleum van Heylen'.

ISVAG kondigt aan een nieuwe aanvraag te zullen indienen. Maar tot op heden is dat nog niet gebeurd. Aangezien de beoordeling van zo'n aanvraag tot 180 dagen in beslag kan nemen, zal er voor de lokale verkiezingen in oktober dus geen duidelijkheid meer komen over de vergunning.

In maart ontdekte De Morgen dat de kosten voor de bouw van de nieuwe oven al werden doorgerekend in de Antwerpse afvaltarieven.