Direct naar artikelinhoud
Mexico

Massagraf met 168 menselijke schedels ontdekt in Mexico

Persoonlijke bezittingen die in het massagraf van Veracruz werden gevonden.Beeld EPA

In Mexico is een van de grootste massagraven van de laatste jaren ontdekt. Een sombere herinnering aan het brutale kartelgeweld dat al jarenlang aan de gang is in het land.

Het massagraf werd op acht augustus ontdekt met behulp van drones en een ondergrondse radar in de Mexicaanse deelstaat Veracruz. De stoffelijke resten waren begraven op dertig verschillende plaatsen en in totaal vonden de onderzoekers er 168 menselijke schedels en meer dan tweehonderd persoonlijke bezittingen. Vermoedelijk zijn het slachtoffers van bendegeweld, die meer dan twee jaar geleden zijn gedood.

Volgens Winckler Ortiz, de procureur-generaal van Veracruz, werd de ontdekking een maand lang geheimgehouden vanwege ‘veiligheidsredenen’. Drugsbendes hebben namelijk veel macht in het gebied. De staat Veracruz worstelt al jaren met bendegeweld en wordt gezien als een van de meest gewelddadige staten in het land. 

Vorig jaar nog werd er aan de rand van Veracruz een massagraf ontdekt met 250 schedels. Colectivo Solecito, een groep moeders op zoek naar hun vermiste kinderen, ontdekte het graf. Ook toen werden de slachtoffers gelinkt aan bendegeweld.

Volgens de Mexicaanse overheid zijn er momenteel nog meer dan 30.000 mensen vermist in het land

Volgens de Mexicaanse overheid zijn er momenteel nog meer dan 30.000 mensen vermist in het land.