Politieke partijen sluiten mekaar bij bosjes uit

Olivier Maingain vier jaar geleden, bij de voorstelling van het Brusselse akkoord, met CDH-voorzitter Lutgen, PS-voorzitter Di Rupo en Laurette Onkelinx (PS). © Photo News

Het wordt lastig coalities maken na 14 oktober. De partijen hebben een klaar beeld van de partij waarmee ze níet willen besturen. Het regent politieke exclusieven.

Peter De Lobel

Olivier Maingain, de voorzitter van Défi, het vroegere FDF, zweepte zijn troepen zondag op tijdens een partijbijeenkomst in Waver. Dat deed hij onder meer door zich af te zetten van de twee grootste partijen aan Franstalige kant: PS en MR.

Maingain is vooral in het Brusselse een speler van belang, hoewel zijn partij op 14 oktober ook hoopt in verschillende Waalse gemeenteraden te geraken. In de peiling van maart van De Standaard/VRT/La Libre/RTBF was Défi de vierde partij in Brussel, met 12,9 procent, achter PS, MR en Ecolo. Maar het is vooral de populariteit van Maingain zelf die opvalt. In Brussel moet hij alleen Paul Magnette (PS) voor zich dulden. Maar Didier Reynders (MR), Charles Michel (MR) en Elio Di Rupo eindigen allemaal na de kopman van Défi.

‘Geen PS, geen MR’

Maingain heeft echter het gevoel dat de andere partijen Défi buiten de deur willen houden. Hij maakte zich in Waver boos over de vele voorakkoorden die er volgens hem al gesloten zijn tussen de PS en de MR. ‘Ik heb de buik vol van al die voorzitters die de resultaten van de verkiezingen al hebben nog voor de mensen gaan stemmen zijn’, aldus Maingain. Hij vindt het de rol van zijn partij om ‘de partijen die zoveel kwaad gedaan hebben naar de oppositie te sturen’. Om dat te doen komt hij met een eenvoudig recept: ‘Geen PS, geen MR, dat is onze boodschap voor 14 oktober.’

In een rentrée-interview in Le Soir stelde ook CDH-voorzitter Benoît Lutgen al zijn exclusieven. Hij keek daarbij wel al verder dan de verkiezingen van 14 oktober, en sprak zich ook al uit over de regionale, federale en Europese stembusslag van mei 2019. ‘Ik zeg heel duidelijk: het is mogelijk om een sterk project voor het land voor te stellen op economisch, sociaal, menselijk en milieuvlak, zonder de PS en zonder de N-VA.’ Pro memorie, op 19 juni 2018 blies Lutgen de Waalse regeringscoalitie met de PS op om daarna scheep te gaan met MR. Een verbond dat de MR zegt te willen behouden.

Met of zonder PVDA/PTB

Maar het is niet al uitsluiten wat de klok slaat. In Antwerpen zijn zowel SP.A als Groen bereid om samen te werken met PVDA/PTB. Of juister, ze sluiten de partij niet op voorhand uit. Dat zeiden de lijsttrekkers Jinnih Beels (SP.A) en Wouter Van Besien (Groen) vanmiddag tijdens een Antwerps verkiezingsdebat in het VTM Nieuws. Van Besien zei wel dat hij soms ‘met grote ogen’ zit te kijken naar bepaalde standpunten van PVDA/PTB, maar een veto stelt hij dus niet. Zo vreemd is dat niet. In Borgerhout bestuurden Groen, SP.A en PVDA de voorbij zes jaar samen.

Voor de volledigheid, Bart De Wever (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) willen niets van de communistische partij weten. ‘Noch met Vlaams Belang, noch met extreemlinks denken wij ons programma te kunnen realiseren’, zei Peeters. Het was een van de weinige dingen waarover hij het eens was met burgemeester De Wever. ‘Geen extremisme in het bestuur van een wereldhaven of een wereldstad’, vulde die aan.