N-VA gunt Schauvliege haar paradepaardje niet

© isopix

De laatste ministerraad van de Vlaamse regering is uitgedraaid op een afrekening van N-VA op CD&V-minister Joke Schauvliege. Schauvliege had haar uitgebreide visietekst klaar om tegen 2050 naar een betonstop in Vlaanderen te gaan, maar N-VA heeft dat van de agenda gehaald. “Het moet ambitieuzer.”

pieter lesaffer

Vandaag houdt de Vlaamse regering een persconferentie om haar laatste beslissingen voor het zomerreces toe te lichten. Op de agenda staan onder andere de aanpassing van de Turteltaks, de verstrenging van de rijopleiding en een hervorming van de huurmarkt. Allemaal beslissingen die vrijdagavond laat zijn genomen, maar die “uit respect voor de slachtoffers van de dramatische gebeurtenissen in Nice” pas vandaag officieel worden gecommuniceerd.

Opvallend afwezig in de lijst van goedgekeurde dossiers is het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Dat is de visietekst waar de minister van Ruimtelijke Ordening, Joke Schauvliege (CD&V), al maandenlang aan werkt. Het uitgangspunt is om tegen 2050 geleidelijk naar een betonstop te gaan. Vanaf dan zou er in Vlaanderen niet meer bijgebouwd mogen worden.

Niet groen genoeg

Schauvliege wilde daar voor het verlof nog graag de zegen van de voltallige Vlaamse regering voor krijgen. Maar de tekst is niet eens besproken. In N-VA-kringen is te horen dat er meer tijd nodig is om zo’n belangrijke hervorming te bespreken. “Het was ook nog maar de eerste keer dat het plan op de ministerraad kwam”, is te horen. “Na het reces wordt er verder gepraat.” Streep door de rekening van CD&V.

Het botert al langer niet tussen Schauvliege en de N-VA’ers Philippe Muyters en Geert Bourgeois in de Vlaamse regering. Een jaar geleden kreeg ze van N-VA nog openlijk het verwijt dat ze te veel de belangen van de Boerenbond zou verdedigen. Die kritiek leeft bij de N-VA-ministers nog steeds. Schauvliege zou zich te weinig pro natuur en leefmilieu opstellen, net op een moment dat de Vlaamse regering zich van haar groenste kant wil laten zien.

Het was dan ook met groene argumenten dat Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) vorige week plots een aanval inzette op dat Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Hij vond Schauvliege niet ambitieus genoeg. Schauvliege had namelijk voorzien dat er voor 2050 in Vlaanderen nog woonuitbreidingsgebied bebouwd kan worden. Maar volgens hem volstaan de voorziene, nog vrije bouwgronden, en moet er geen extra open ruimte worden ingepalmd.

Dat Schauvliege vrijdag op de ministerraad effectief moest inbinden, doet vermoeden dat de aanval van Vandaele een gecoördineerde actie van N-VA was. Voor Joke Schauvliege is het in ieder geval een streep door de rekening, en een einde in mineur van een politiek jaar waarin ze sowieso al veel kritiek kreeg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen