Direct naar artikelinhoud
Brexit

EU-hoofdonderhandelaar brexit: "Voor november deal met Groot-Brittannië"

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de brexit namens de EU.Beeld REUTERS

De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier acht het nog steeds mogelijk dat er binnen twee maanden een akkoord wordt bereikt met Groot-Brittannië over de boedelscheiding. "Ik denk dat, als we realistisch zijn, we binnen zes tot acht weken een akkoord moeten kunnen bereiken over de eerste fase van de onderhandelingen", zo verklaarde hij maandag tijdens een bezoek aan Slovenië.

Volgens Barnier moet er voor begin november een deal worden gemaakt over de voorwaarden voor het vertrek van Groot-Brittannië. "Ik denk dat dat mogelijk is", zei hij. Groot-Brittannië verlaat op 29 maart 2019 de Europese Unie.

Eerst was midden oktober naar voren geschoven als deadline voor een akkoord, maar Barnier had de voorbije weken al laten verstaan dat daar nog een beetje rek op zit. Ook met een deal tegen begin november zou er nog voldoende tijd resten om de noodzakelijke ratificatieprocedures tijdig af te wikkelen.

De Europeanen en de Britten onderhandelen al meer dan een jaar over de echtscheidingsvoorwaarden, zoals de financiële afwikkeling en de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en vice versa. Bereiken beide partijen een akkoord, dan treedt tot eind 2020 een overgangsperiode in werking waarin de Britten nog even deel blijven uitmaken van de eenheidsmarkt en de douane-unie. Aan het akkoord moet ook een politieke verklaring over de toekomstige relaties gehecht worden.

De Europeanen en de Britten onderhandelen al meer dan een jaar over de echtscheidingsvoorwaarden

Ierse grenskwestie

Barnier herhaalde in Slovenië dat beide partijen over 85 procent van de tekst overeenstemming hebben. Het cruciale knelpunt blijft de Ierse grenskwestie, of de vraag hoe Groot-Brittannië de eenheidsmarkt en douane-unie kan verlaten zonder dat er opnieuw controles moeten ingevoerd worden op de grens tussen Noord-Ierland en Ierland.

De Britse premier Theresa May is intussen hard aan het werk om haar zogenaamde Chequers-plan door het parlement te krijgen. "Het is het enige plan dat tegemoetkomt aan de wensen van de Britse burger én een 'harde grens' met Noord-Ierland vermijdt", zei haar woordvoerder aan persbureau Reuters. 

Eerder vandaag waarschuwde een voormalige 'junior minister' van de Conservatieve Partij voor een "catastrofale breuk" als ze blijft doorgaan met haar plan, waarvan hij zei dat 80 of meer van haar wetgevers bereid zijn tegen te stemmen.

Lees verder onder de tweet

Twitter bericht wordt geladen...

De Britse ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft intussen een nieuwe aanval gelanceerd tegen premier Theresa May. Johnson, die de plek van May aan het hoofd van de Conservatieve Partij zou ambiëren, vraagt haar om de belastingen niet te verhogen en zo de kans te geven aan de Britse economie om na de brexit te herstellen.

Johnson, die in juli ontslag nam als buitenlandminister uit onvrede met de volgens hem te gematigde koers van de premier, wil dat May het voorbeeld volgt van de Amerikaanse president Donald Trump.

'Het moment is aangebroken voor deze Conservatieve regering om aan te tonen hoe het VK na de brexit een gelukkige en dynamische economie kan worden'
Boris Johnson

"Het moment is aangebroken voor deze Conservatieve regering om aan te tonen hoe het Verenigd Koninkrijk na de brexit een gelukkige en dynamische economie kan worden", zo schrijft hij in zijn wekelijkse column inThe Daily Telegraph. De krant ziet er een nieuwe poging in van Johnson om de Conservatieve Partij over te nemen.