© BELGA

Regering stelt beursgang van Belfius uit: uitstel dreigt voor Arco-vergoeding

De regering-Michel heeft “als goede huisvader” beslist de beursgang van de staatsbank Belfius uit te stellen. Volgens premier Charles Michel is de tijd nog niet rijp en zijn de voorwaarden nog niet bevredigend om de operatie door te voeren. Daardoor moeten de Arco-coöperanten waarschijnlijk langer op een vergoeding wachten.

fivr, belga

“Het uitstel van de beursgang is weloverwogen en gebeurt in overleg met de Federale Participatiemaatschappij (FPIM). De regering zal de situatie regelmatig opnieuw evalueren, in overleg met het management van Belfius en FPIM”, zegt premier Michel.

“Zoals ik eerder heb aangegeven, verandert de beurswaarde van de participaties van de Staat dagelijks”, gaat de eerste minister voort. Zo zijn de aandelen van de Europese banken (volgens de Eurostoxx Bank index) sinds het begin van het jaar met 12 procent gedaald. De Belgische bankaandelen daalden gemiddeld met 15 procent.

Als oorzaak voor die daling wijst de premier naar de aanhoudend lage rentetarieven van de ECB en naar bepaalde volatiliteitsfactoren zoals de handelsspanningen met de Verenigde Staten, de Brexit, de politieke situatie in Italië en de devaluatie van de Turkse lira.

Door het uitstel komt de vergoeding van de Arco-coöperanten er nog een tijdje niet. Beide dossiers waren gekoppeld. Volgens het akkoord dat de regering deze zomer sloot, zou de regering tot 30 procent van de aandelen die ze in handen heeft, naar de beurs brengen. Voor de vergoeding van de Arco-spaarders zou een enveloppe van 600 miljoen euro worden voorzien waarmee tot 40 procent van de oorspronkelijke inleg wordt vergoed. Dat fonds wordt gestijfd door bijdragen van Belfius, beweging.net en de staat, aangevuld met 400 miljoen euro die Belfius als dividend zal uitkeren net voor de beursgang.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer