Direct naar artikelinhoud
Interview

Mischaël Modrikamen: "Het risico op een burgeroorlog groeit. Elke week zijn er gewelddadige incidenten met migranten"

"Overal in het Westen hebben mensen genoeg van de globalisering. Ze willen jobs, veiligheid, grenzen, het behoud van hun cultuur."Beeld Saskia Vanderstichele

Steve Bannon, de voormalige spindoctor van Donald Trump, heeft met de Brusselse zakenadvocaat Mischaël Modrikamen een maatje gevonden in België. Samen hebben ze The Movement opgericht, een radicaalrechtse beweging die een populistische golf over Europa wil laten rollen. Modrikamen hoopt met zijn Parti Populaire en zijn onlinekrant Le Peuple het succes van de N-VA te evenaren: “Op termijn worden we de grootste Franstalige partij.”

Mischaël Modrikamen woont in een groene buitenwijk van Brussel, in een omheind kasteel met een lommerrijke tuin en een zwembad. De smaakvolle inrichting – hoge plafonds, imposante kroonluchters en een groot portret van Winston Churchill – verraadt een liefde voor geschiedenis. Een dienstmeid leidt ons naar de schaakkamer met een open haard, wereldkaarten en een massieve houten boekenkast. De zakenadvocaat is een persoonlijkheid die de kamer vult. Het parket kraakt onder zijn gelakte schoenen. Hij schuift een krant over de tafel: de politie van Kruibeke meldt dat ze geen transmigranten meer wil oppakken, omdat ze er de volgende dag opnieuw staan. Meer heeft de voorzitter van de Parti Populaire niet nodig om los te branden.

Mischaël Modrikamen: “Dat bewijst dat er onder deze regering niets is veranderd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zou verder willen gaan, maar hij wordt afgeremd door de MR en CD&V. Volgens schattingen verblijven er minstens 200.000 illegalen in België. In Brussel vormen ze een twintigste gemeente. Sommigen hebben al meerdere keren het bevel gekregen om het land te verlaten. De Standaard schreef onlangs dat de politie dit jaar bijna 6.500 transmigranten heeft opgepakt. De helft kreeg het bevel het land te verlaten, nog geen vierhonderd zijn effectief uitgewezen. Het is te begrijpen dat de politie daar moedeloos van wordt.”

Humo: Zelfs Theo Francken geeft toe dat hij de meeste transmigranten niet uitgewezen krijgt. Het is blijkbaar niet zo simpel?

Modrikamen: “Daarom willen wij een echte revolutie, een rechts beleid met de turbo erop. Al die types die elke avond in het Maximiliaanpark in Brussel rondhangen: en masse oppakken en uitwijzen. Illegalen: buiten. Teruggekeerde Syriëstrijders: buiten. Vreemdelingen die een bedreiging zijn voor onze veiligheid: buiten. Immigranten die hier langer dan drie maanden op kosten van onze sociale zekerheid leven: buiten. Dán krijg je een respectabele staat, in plaats van le bordel.” 

Humo: Om mensen uit te wijzen heb je wel akkoorden nodig met de herkomstlanden. 

Modrikamen: “Maar als dat niet lukt, moet je het hard spelen: geen samenwerking meer, geen financiële transfers meer, geen ontwikkelingshulp meer.”

Humo: Wat met de internationale verdragen? België mag mensen niet terugsturen naar een land dat de mensenrechten niet respecteert. Toen Theo Francken Soedanese vluchtelingen wilde uitwijzen, leidde dat tot een regeringscrisis: er waren vermoedens over folteringen in Soedan.

Modrikamen: “Als advocaat weet ik: je hebt de letter en de geest van de wet. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens wordt gebruikt om landen te verhinderen buitenlandse criminelen uit te wijzen. Daarvoor was het nooit bedoeld. Als we de orde willen herstellen, hebben we een respectabele justitie nodig, met correcte rechters die het belang van België en Europa vooropstellen. Geen republiek van rechters die bepalen wat de politiek wel en niet mag doen. De meeste rechters van het Europees Hof zijn niet eens magistraten, maar linkse professoren die vanuit hun universiteit naar Straatsburg zijn geparachuteerd, zoals Françoise Tulkens (Brusselse vicevoorzitter van het Europees Hof, red.).

Mischaël ModrikamenBeeld Saskia Vanderstichele

“Er is een oorlog bezig om de ziel van Europa. De links-liberale visie is al tientallen jaren dominant. Die zegt: ‘We zijn allemaal wereldburgers, alle culturen zijn gelijkwaardig, immigratie is goed, grenzen zijn overbodig, heel Afrika mag naar Europa komen en niemand moet vertrekken.’ Miljardair George Soros heeft 20 miljard dollar geïnvesteerd om die visie uit te dragen. Met dat geld steunt hij ngo’s, linkse lobbyisten en een deel van de pers. Hun invloed zorgt ervoor dat mensen meteen met de mensenrechten zwaaien als je Soedanezen wilt uitzetten.

“Met The Movement dagen wij die visie uit. Mensen als Donald Trump, Theo Francken, Matteo Salvini in Italië, de Hongaarse premier Viktor Orbán, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, Geert Wilders en Thierry Baudet in Nederland en de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz willen wél soevereine lidstaten met duidelijke grenzen. Wij vinden dat een democratie alleen kan werken als er gedeelde waarden zijn, en dat níét alle culturen evenwaardig zijn. En ondanks het activisme van de rechters geeft de meerderheid van het volk ons gelijk.”

Humo: Hongarije weigert asielzoekers voedsel te geven en er staan celstraffen op het helpen van vluchtelingen. Denemarken neemt geld en bezittingen af van migranten, in Oostenrijk wil men dat Joden en moslims die halal willen eten zich registreren. Schuiven de grenzen niet steeds verder op?

Modrikamen: “Hou toch op! Zelfs de hypeauteur van het moment, Yuval Noah Harari, zei in The Economist dat we moeten stoppen met de tegenstanders van ongecontroleerde immigratie te beschuldigen van racisme. Hij vindt het een legitiem onderdeel van het democratische debat. Stop dus met ons te demoniseren. Uiteraard zijn er echte fascisten en neonazi’s in Europa: het Griekse Gouden Dageraad, Jobbik in Hongarije… Dáár zit de haat. Maar daar wil ik niets mee te maken hebben.”

Humo: Op de website van Le Peuple hebt u het toch ook over ‘de invasie van de barbaren’? Zijn vluchtelingen dan geen mensen meer? 

Modrikamen: “Dat ging over de honderden Afrikanen die in de Spaanse enclave Ceuta agenten hadden aangevallen met vlammenwerpers, cirkelzagen, snoeischaren en uitwerpselen. Er vielen tientallen gewonden, en het was niet de eerste keer.” 

Humo: Zou u een Syrisch gezin dat zijn huis heeft verloren en naar Europa vlucht, ook omschrijven als barbaren?

Modrikamen: “Natuurlijk niet. Ik ben meer voor opvang in de eigen regio, maar de oorlogsvluchtelingen die onze waarden delen en tot hier raken, moeten we menswaardig opvangen. De realiteit is dat 90 procent van de Afrikanen die naar hier komen, alleenstaande mannen uit gewelddadige culturen zijn, gelukszoekers die men heeft wijsgemaakt dat ze hier een appartement en een uitkering zullen krijgen. En als dat tegenvalt, verkrachten ze onze vrouwen en snijden ze onze dokters de keel over.”

Humo: U gelooft niet dat de meerderheid naar hier komt om te werken en een vreedzame toekomst op te bouwen?

Modrikamen: “Voorlopig is dat nog de meerderheid, maar ze worden besmet met radicale ideeën. Veertig jaar geleden droegen moslims hier geen hoofddoek, vandaag zie je in Brussel niets anders. We moeten daar komaf mee maken, want het risico op een burgeroorlog groeit. Elke week zijn er gewelddadige incidenten met migranten. In Zuid-Frankrijk hebben moslims onlangs twee ambulanciers en een jong koppel aangevallen met messen. In juni werd een Duits meisje van 15 neergestoken door een Iraakse vluchteling. In Zweedse steden werden vorige maand tientallen auto’s in brand gestoken door gemaskerde jongeren. De rellen in Brussel, de aanrandingen op oudejaarsnacht in Keulen, het geweld tegen vrouwen, het stijgende antisemitisme… Op tv zag ik deze zomer enkele straatinterviews met jonge moslims. Of hun zus later mocht gaan werken? ‘Nooit! Dat zou de eer van mijn familie bezoedelen,’ was het antwoord. Zulke opvattingen besmetten die gemeenschap. Ze vinden ook dat sexy geklede vrouwen hoeren zijn. Wij willen met zulke dames een glas gaan drinken, zij beschouwen hen als prooien die aangerand moeten worden. Alle studies en enquêtes tonen aan dat minstens 20 procent van de Europese moslims de jihad steunt. De helft vindt dat de wetten van Allah boven de Europese regels staan. Maar de linkse elite slaapt rustig verder. Wij willen daar paal en perk aan stellen.”

Di Rupo dicteert

Humo: In Vlaanderen rukt rechts al dertig jaar op. Waarom lukt het in Franstalig België voorlopig niet?

Modrikamen: “Wallonië lijkt sterk op de DDR: oicieel is er een meerpartijenstelsel, maar één ideologie domineert alles. De PS is er al veertig jaar aan de macht en de anderen schurken er zich tegenaan om te mogen meedoen. Het hele media-apparaat is links, de culturele wereld, de universiteiten... Dat zie je nergens anders in Europa.” 

Humo: Baseren wetenschappers zich niet op harde feiten en cijfers? 

Modrikamen: “U bent naïef (lacht). Geschiedenis, sociologie, politieke wetenschappen: dat zijn geen exacte wetenschappen. 99 procent van die wetenschappers is links. “Ik krijg tientallen interviewaanvragen: van de Vlaamse pers, Le Parisien, The New York Times, Amerikaanse tv-zenders, zelfs vanuit Japan. Iedereen wil weten hoe het zit met The Movement, behalve de Franstalige pers. Ongelofelijk! Wij hebben met de Parti Populaire twee verkozenen. Bij de vorige verkiezingen haalden we 4,5 procent, vandaag geven de peilingen ons het dubbele. Toch word ik al drie jaar niet meer gevraagd voor de debatprogramma’s bij de RTBF, en al acht jaar niet meer op RTL. DéFI (het vroegere FDF, red.) en de PTB zijn niet groter dan wij, maar komen wel aan bod. Een journaliste van RTL heeft me bevestigd dat ze op antenne over iedereen mag praten, behalve over mij (toont de e-mail met de bewuste passage). Ik heb een klacht ingediend: de advocaat van de RTBF zei dat de zender alles zou doen om een partij zoals de mijne te stoppen. Toen ik hem erop wees dat Vlaams Belang en de N-VA wel uitgenodigd worden bij de VRT en VTM, antwoordde hij dat Vlaanderen extreemrechts is. In zo’n vijandig klimaat is het moeilijk voor een nieuwe, rechtse partij om door te breken. Veel mensen weten niet eens dat we bestaan.

In Italië, Oostenrijk, Slowakije en Vlaanderen is het populisme al aan de macht. En wij worden de grootste in Franstalig België.

Gelukkig heb ik in 2010 Le Peuple gekocht, onze onlinekrant. We hebben nu 30.000 abonnees en sommige artikels worden 90.000 keer gelezen, bij Le Soir Online is dat een derde. Ook onze YouTubeilmpjes, waarin ik de actualiteit becommentarieer, halen tienduizenden kijkers. Politieke propaganda? Et alors? De Waalse media maken elke dag propaganda voor de PS.”

Humo: Maar Elio Di Rupo is niet de uitgever van Le Soir.

Modrikamen: “Nee, maar hij dicteert wat ze moeten schrijven. Er zijn ongezonde banden tussen PS-kopstukken en journalisten. Bij mij is de situatie tenminste duidelijk.”

Humo: Politicoloog Michel Hermans zegt dat u niet zult doorbreken in Wallonië. Een Waalse tak van de N-VA zou meer kans maken, omdat Theo Francken en Jan Jambon er zo populair zijn.

Modrikamen: “Ach, hij noemt mijn alliantie met Steve Bannon ‘de zoveelste vergissing’, maar de hele wereld is erin geïnteresseerd! Laat die linkse opiniemakers maar lachen dat we een prutspartij zijn. Op sociale media zijn we met voorsprong de grootste Franstalige partij. Wij hebben bijna vijfduizend leden. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen hebben we 120 lijsten, de PTB heeft er 30. In sommige gemeenten zullen we 15 tot 20 procent halen.”

Humo: Hoe is uw relatie met de N-VA?

Modrikamen: “Goed. In het parlement werken we al samen. We hebben ook correcte banden met mensen van de MR, het CDH, CD&V, Open VLD en Vlaams Belang.”

Humo: Jan Jambon ziet in uw partij een mogelijke partner voor een nieuwe rechtse coalitie, zonder CD&V. Is dat realistisch?

Modrikamen: “Als de mediaboycot ophoudt, worden wij op termijn de grootste Franstalige partij. Zonder twijfel. Vijftien jaar geleden haalde de N-VA ook maar 5 procent. Het populisme is overal in opmars. In Italië, Oostenrijk, Slowakije en Vlaanderen zijn we al aan de macht. En als de N-VA in 2019 een nieuwe rechtse regering wil, zijn wij de meest bevoorrechte partner. We zijn de enige partij die samen met hen kernenergie verdedigt. In ons vinden ze een medestander voor een fors uitwijzingsbeleid. Er is nu veel drama over de gesloten centra waarin uitgeprocedeerde gezinnen worden geplaatst. Maar dat zijn geen concentratiekampen, hè. Dat zijn aanvaardbare voorzieningen. Vergeet ook niet dat het gaat om mensen die al meermaals hebben geweigerd om het land te verlaten. Dan móét je hen wel vasthouden tot de dag van hun uitwijzing.”

"Wallonië lijkt sterk op de DDR: officieel is er een meerpartijenstelsel, maar één ideologie domineert alles. Dat zie je nergens anders in Europa."Beeld Saskia Vanderstichele

Humo: Donald Trump scheidt aan de grens met Mexico kinderen van hun ouders om ze in kooien op te sluiten.

Modrikamen: “En in België verwijt men Theo Francken dat hij kinderen samen met hun ouders in gesloten centra plaatst. Ik ben niet voor het isoleren van kinderen, maar Trump wil een afschrikkingseffect creëren. Onder Barack Obama is bij latino’s het idee ontstaan dat ze allemaal welkom waren.”

Humo: U was aanwezig op het inauguratiefeest van Trump. Hoe bent u daar beland? 

Modrikamen: “Zodra Donald Trump kandidaat werd, voelde ik dat er iets speciaals zou gebeuren. Hij wist wat er leefde bij het Amerikaanse volk en had het karakter om het systeem uit te dagen. Daarom stuurde ik hem een steunbetuiging met de boodschap: maak van de VS geen tweede Europa. De Amerikaanse kranten en de conservatieve websites namen dat filmpje massaal over. Het werd meer dan drie miljoen keer bekeken. Maar in de Belgische pers: geen woord. De avond voor de verkiezingen gaf ik een interview waarin ik voorspelde dat hij zou winnen met knock-out.”

Humo: Hoe wist u dat zo zeker?

Modrikamen: “Omdat ik Breitbart News lees, en niet The New York Times. Overal in het Westen voelen mensen zich in de steek gelaten door de politiek. Ze willen jobs, veiligheid, grenzen, het behoud van hun cultuur. Daarom is Matteo Salvini zo populair in Italië. Vier vijfde van de Italianen steunt het beleid van de nieuwe regering. De regering-Macron wordt maar door een derde van de Fransen gesteund. De mensen hebben genoeg van de globalisering. Ze willen geen fabrieken meer naar Azië zien verhuizen. Truckchaufeurs hebben een zware job, maar ze verdienden vroeger 3.000 euro per maand. Tot de grenzen opengingen en Oost-Europeanen hun jobs inpikten voor een derde van dat loon. Je bent 40, je hebt een gezin, een hypotheek en plots ben je werkloos. Dát is de realiteit van de gewone man.

“Donald Trump heeft de arbeiders uit het Amerikaanse binnenland een stem gegeven. En hij doet geweldige dingen voor hen. De Amerikaanse werkloosheid is tot onder de 4 procent gezakt. Dat is historisch. In de Amerikaanse geschiedenis waren er nog nooit zoveel zwarten en hispanics aan het werk als vandaag.”

Humo: Is dat zíjn verdienste of die van de Amerikaanse centrale bank, die de rente jarenlang laag hield en zo de economische motor aanzwengelde?

Modrikamen: “Hij heeft toch de belastingen verlaagd en maatregelen genomen om jobs in Amerika te houden.”

Humo: Hebt u hem bij zijn inauguratie kunnen spreken? 

Modrikamen: “Nee, maar wel enkele ministers, zoals Jef Sessions, en Rudy Giuliani, de ex-burgemeester van New York die nu zijn advocaat is. Achteraf stuurde ik een memo naar zijn team, waarin ik schreef dat de brexit en het succes van Trump de trigger konden zijn voor een wereldwijde populistische beweging. Er kwam niet meteen reactie op, waarop ik op eigen houtje The Movement heb opgericht. Maar eind juni belde Nigel Farage (ex-voorzitter van de UK Independence Party, red.) met de vraag of ik Steve Bannon wilde ontmoeten. Ik heb met hem ontbeten in het Brown’s Hotel in Londen. Het klikte, we maakten dezelfde analyse.”

Humo: Wat voor man is Steve Bannon?

Modrikamen: “Simpel en direct, zonder franjes. Hij is drukbezet. Zijn auto had geblindeerde ruiten en er waren voortdurend bodyguards in de buurt.”

Humo: Donald Trump heeft hem laten vallen. Is dat geen probleem?

Modrikamen: “Steve Bannon voelde zich niet lekker in het Witte Huis. Hij is geen nummer twee. Hij was al politiek actief vóór Trump, en hij is blij dat hij met Breitbart News en The Movement opnieuw zijn eigen ding kan doen. Er zijn wel spanningen geweest, maar Bannon werkt nu volop aan de campagne voor de tussentijdse verkiezingen, om ervoor te zorgen dat Trump zijn meerderheid behoudt in het Congres.”

Humo: Steve Bannon wordt beschuldigd van antisemitisme. 

Modrikamen: “Bullshit! Bij Breitbart is 80 procent van de journalisten Joods. Ik ken geen enkele website die de Joodse zaak en de staat Israël zo sterk verdedigt. Sommige linkse Joden beweren dat Steve Bannon een antisemiet is, maar de meerderheid zegt het tegendeel. “Ons economische nationalisme plaatst het belang van ons land voorop. Dat heeft niks te maken met huidskleur, ras of religie. Bannon zegt dat we al die scheldwoorden – racist, fascist, antisemiet – als eretitels moeten dragen. Het betekent dat de tegenstander geen inhoudelijke argumenten meer heeft.”

Humo: Hij dweept met Richard Spencer, een racist die niet vies is van de nazigroet en die zei dat ‘Joden geen plaats hebben in de VS’.

Modrikamen: “U zult van Bannon geen enkele antisemitische uitspraak of vergoelijking van neonazisme vinden. Er is toch een groot verschil tussen de America First-politiek en de idiotieën die sommige racisten uitkramen?” 

Humo: Kwetsen die verwijten u meer, omdat u zelf van Joodse afkomst bent? 

Modrikamen: “Ik vind dat schandalige beledigingen, ja. Mijn grootvader was een Poolse immigrant die op het nippertje aan de nazi’s kon ontsnappen. Een deel van zijn familie werd omgebracht in de concentratiekampen. In Charleroi hielden mijn grootouders een Joods gezin verborgen. Mijn vader zat in het verzet en werd op zijn 16de meegenomen door de Gestapo. Vlak voor ze hem oppakten, kon hij dat ondergedoken gezin nog waarschuwen. Ze hebben hem maanden vastgehouden. Als ik dan een karikatuur van mij en Steve Bannon zie verschijnen in Le Vif, met de tekst: ‘We gaan Europa opnieuw zuiveren van de Joden…’ Dat is te gek voor woorden.”

Dure migranten

Humo: Waarom is het nodig dat Amerikanen als Steve Bannon komen bepalen wat er in Europa moet gebeuren?

Modrikamen: “Dat is niet de bedoeling. Hij schept het kader, maar de nationale populistische partijen zullen zelf hun beleid bepalen, zoals in Italië, Polen, Slowakije…”

Humo: U krijgt geld uit Amerika. Daar hoeft niets tegenover te staan?

Modrikamen: “Het geld voor The Movement komt van Amerikaanse én van Europese organisaties. Maar nogmaals: de Amerikanen zullen ons niet dicteren wat we moeten doen. De ambitie van The Movement is om een wereldwijde club van populisten te creëren. In het Europees Parlement willen we een sterk blok vormen dat kan wegen op het beleid.”

Humo: Om Europa nog meer te blokkeren?

Modrikamen: “Sommige populisten willen de Europese Unie afbouwen, maar voor mij kan ze blijven bestaan, op voorwaarde dat ze democratischer wordt. Functionarissen als Jean-Claude Juncker (voorzitter van de Europese Commissie, red.) bepalen de politieke lijn, maar ze zijn niet eens verkozen. Voor ons moet de Europese president rechtstreeks verkozen worden. Zo’n directe campagne met een viertal kandidaten kan de kloof tussen het volk en zijn leiders verkleinen. Zo krijgen mensen een échte keuze. En ik garandeer u, die president zal een populist zijn die het beleid radicaal zal veranderen, zoals twee derde van de Europeanen vraagt: het onderscheppen van vluchtelingen, gesloten grenzen en massale uitwijzingen.”

Humo: Wilt u ook de tactieken van Donald Trump toepassen? Hij valt de media, het gerecht en de wetenschap aan, zodat zijn kiezers alleen hem nog geloven. Ook Hongarije en Turkije evolueren naar een soort dictatuur.

Modrikamen: “Als je ziet hoe de Franstalige pers mij behandelt en hoe CNN Donald Trump behandelt, is het logisch dat we ons verdedigen. Maar je kunt Trump niet vergelijken met de Turkse president Erdogan. Die heeft duizenden mensen opgesloten, rechters afgezet, de media onder voogdij geplaatst en de grondwet veranderd om zijn macht uit te breiden. Dat is een echte autocratie. Donald Trump leeft op gespannen voet met de media, maar hij heeft niemand in de gevangenis gegooid. Elke dag wordt er zware kritiek op hem geuit, zonder represailles. Er loopt zelfs een openbaar onderzoek naar malversaties binnen zijn campagneteam. Ook Viktor Orbán heeft nog geen journalisten opgesloten in Hongarije, al wil hij het media-apparaat wel controleren. Maar wat is het verschil met België? De volledige Franstalige pers wordt gedomineerd door links en niemand spreekt van een dictatuur.”

Humo: Trump werd sinds zijn inauguratie al betrapt op vierduizend leugens en veegt alle kritiek weg als nepnieuws. Is de waarheid bijkomstig voor populisten?

Modrikamen: “Al dat gezeur over leugens, propaganda, nepnieuws en de inmenging van de Russen zijn excuses van de verslagen linkse elite. Zij zitten in hun lofts in New York en Parijs, en ze begrijpen niet dat de gewone, hardwerkende mensen een ander beleid willen.”

Humo: De brexit kost de Britten vooral veel geld. De dag na het referendum gaf Nigel Farage al toe dat de bewering dat er voortaan 350 miljoen pond per week naar de gezondheidszorg kon gaan, fout was.

Modrikamen: “Die slogan stond op stadsbussen, maar dat was geen campagne van UKIP. De overgrote meerderheid van de Britten heeft zich ook niet laten leiden door de gezondheidszorg, maar door het migratiethema. “En de waarheid, wat is dat? In de media zie ik vooral cijfers en studies die de linkse visie bevestigen. Dat immigratie ons geen geld kost, bijvoorbeeld. Wij hebben een halfjaar geleden een studie van 150 pagina’s uitgebracht met álle beschikbare publieke cijfers, van immigranten die werken tot nieuwkomers die een beroep doen op onze sociale bescherming. Alles bij elkaar hebben we een verlies van 10 miljard euro. Op onze persconferentie kwam geen enkele journalist opdagen. Dat heeft niks meer met journalistiek te maken, maar met pólitiek.”

Humo: Uw vader was een socialist, uw oom een metaalarbeider. Wanneer bent u naar rechts gedraaid?

Modrikamen: “Ik ben opgegroeid in een eenvoudig gezin in Couillet, de banlieue van Charleroi. Mijn moeder woont er nog altijd. Maak van mij dus niet de bourgeois die zijn sigaren met geldbriefjes aansteekt: ik weet waar ik vandaan kom. Mijn vader was een vakbondsmilitant die zich tot schepen kon opwerken. Hij heeft vijftien jaar lang de gemeentefinanciën beheerd zonder een frank schuld achter te laten. Zijn socialisme had niets te maken met dat van vandaag. Het was een socialisme van verantwoordelijkheid, van rechten én plichten. Op het einde van zijn carrière heeft hij een moordaanslag overleefd. Als lokale voorzitter van het ziekenfonds had hij ernstige fraude ontdekt in het ziekenhuis waar hij werkte, en hij wilde dat aanklagen. Op een avond werd hij achtervolgd tot aan zijn garage. Mijn moeder vond hem in een plas bloed: ze hadden hem beschoten met een riotgun. De daders zijn nooit gevat, maar het was duidelijk uit welke hoek het kwam.”

Humo: Hoe oud was u toen?

Modrikamen: “25. Tien jaar eerder had ik al beseft dat ik niet links was, nadat ik een tv-interview met de rechts-liberale Franse filosoof Raymond Aron had gezien. Hij legde uit waarom links niet werkt. Wallonië is daar het beste bewijs van. Na veertig jaar subsidie- en uitkeringspolitiek blijft de werkloosheid torenhoog, terwijl Vlaanderen smeekt om werkkrachten. De PS heeft een systeem van afhankelijkheid gecreëerd door overheidsjobs uit te delen. Wie tegenwerkt, wordt kapotgemaakt. (Windt zich op) In drie gemeenten hebben mensen op onze lijst te horen gekregen dat ze hun werkloosheidsuitkering kunnen verliezen als ze opkomen voor de Parti Populaire. Voor ik in de politiek stapte, was er nog nooit een onderzoek tegen mij geopend. Sindsdien: víér huiszoekingen. Kent u een crimineel bij wie ze in acht jaar tijd vier keer alles ondersteboven hebben gehaald?” 

Humo: Het zou gaan om een onderzoek naar financieel gesjoemel.

Modrikamen: “Maar ze hebben niks. Het gaat om anonieme klachten. Intimidatie en pesterijen, meer is het niet. Het systeem keert zich tegen ons, omdat we de enige partij zijn die Wallonië grondig wil hervormen. Wij schrappen de Senaat, de Waals-Brusselse Gemeenschap, de provincies en de intercommunales... We stoppen ook de subsidiepolitiek aan bedrijven en bevriende clubjes. Alle anderen léven van dat systeem.”

Humo: U had als advocaat een goede reputatie. Hoeveel pijn doet het dat die nu naar de vaantjes is? 

Modrikamen: “Vroeger was ik het witte paard, nu het zwarte schaap. Ik lees veel verwijten en beledigingen, maar krijg ook massa’s steunbetuigingen van mensen die zeggen dat ik hun enige hoop op verandering ben. De rechtszaak tegen Fortis was de trigger voor mij. Het onvermogen van de overheid om de belangen van het land te verdedigen was stuitend. Fortis Bank, dat was 40 procent van al het spaargeld in België. Dat hebben we voor een habbekrats aan de Fransen gegeven. Dat de regering Leterme uit paniek handelde, kan ik nog begrijpen. Maar toen ik als advocaat van de gedupeerde aandeelhouders die verkoop liet bevriezen, hadden ze maanden de tijd om de deal te heronderhandelen. Toch hebben ze de verkoop erdoor geduwd, onder impuls van minister van Financiën Didier Reynders (MR).”

Humo: Reed hij voor de Fransen?

Modrikamen: “Ik kan dat niet bewijzen, maar achteraf is gebleken dat Albert Frère (zakenman en rijkste Belg, red.) link heeft gelobbyd. “Wat ik nu doe als politicus, deed ik toen als advocaat: tegen het establishment vechten voor de kleine man. Ik heb de coöperanten van CERA verdedigd, na de overname door KBC. Voor die 500.000 mensen heb ik een schadevergoeding van 3 miljard euro kunnen bedingen, de grootste in de Belgische geschiedenis.”

Humo: U presenteert zich als verdediger van de kleine man, maar u woont in een omheind kasteel met een zwembad. Is dat geen contradictie?

Modrikamen: “Nee. In het oude Rome werden de opstanden van het plebs ook aangevoerd door patriciërs. Het mooiste voorbeeld is Donald Trump. Een miljardair die in paleizen leeft, maar hij daagt wel het establishment uit.” 

Humo: Vindt u dat? Alle machtige lobby’s – banken, olie, wapens – zitten verankerd in zijn administratie. Hij waakt ook opvallend goed over zijn eigen zakenbelangen.

Modrikamen: “Denkt u dat hij dat nog nodig heeft? Trump is inancieel onthecht. Zelf beschouw ik mezelf niet als rijk, maar ik heb een mooie carrière gemaakt en kan nu min of meer mijn zin doen.”

Ik heb een advocatenkantoor, een krant, een partij en een beweging. Dat is niet slecht voor een knaap uit de banlieues van Charleroi, hè?

Humo: Vijf jaar geleden onderging u een hartoperatie. Hebt u overwogen om het rustiger aan te doen?

Modrikamen: “Mijn strijd als advocaat was zeer belastend. Vooral de zaak-Fortis was la folie. Pompen, dag en nacht, al die grote belangen die speelden, de pers erbovenop. De zaak-CERA was haast even intens. En ik deed dat allemaal alleen, met één secretaresse. Mijn lichaam heeft daar een prijs voor betaald. Ik krijg soms ernstige hartritmestoornissen en dan voel ik me erg slecht. Maar mijn temperament is niet gemaakt voor een leven in de schaduw. Ik hou van de strijd. Ik ben mijn eigen baas, ik heb een gereputeerd advocatenkantoor, een krant, een partij, een wereldwijde beweging. Dat is niet slecht voor een knaap uit de banlieues, hè?”

Copyright Humo.