Paradepaardje van Michel moet ‘België tot wereldtop maken’

© BELGA

Premier Charles Michel (MR) heeft dinsdagochtend het langverwachte investeringspact van de federale regering voorgesteld. De 150 miljard euro aan investeringen in onder meer onderwijs, ICT, energie en gezondheidszorg moet België tot de wereldtop doen behoren.

pvm, cvs

‘Wanneer de volgende generaties terugkijken naar 2018 zouden ze twee zaken moeten onthouden. Ze zouden 2018 moeten zien als het jaar waarin de Rode Duivels bewezen dat ze wereldtop waren. En als het jaar waarin België een succesvolle start maakte met een strategisch investeringspact’.

Na er twee jaar aan gewerkt te hebben, stelde premier Michel dinsdagochtend zijn ‘Nationaal Pact voor Strategische Investeringen’ voor in het Koninklijk Museum Voor Midden-Afrika in Tervuren. Het pact moet aantonen dat zijn regering helemaal geen harde besparingsregering is, maar bovenal een investeringsregering. Een regering die bovendien zorgt voor duurzame economische groei. ‘Dankzij dit plan zal de Belgische economie tot 2030 jaarlijks blijven groeien met 1,5 tot 2 procent’, klonk het op de voorstelling. ‘Dit is zeker geen wensdroom. Met zijn allen kunnen we die toekomst mogelijk maken.’

Om dat te bereiken, identificeerde de federale regering voor ongeveer 150 miljard euro aan investeringen die, zo staat in het plan, ‘de economie structureel moeten versterken’. Iets minder dan de helft van dat geld zal komen van de overheid zelf, de rest moet komen van de private sector.

Digitale transitie

Concreet wil premier Michel tot 27 miljard euro aan investeringen doen in mobiliteit. Want vlotter verkeer is niet alleen beter voor het milieu, het zal ook extra welvaart opleveren, meent de federale regering. Om de omslag te maken naar meer duurzame energie is in zowat 60 miljard euro voorzien. Naar onderwijs moet 12 miljard gaan, en zo’n 10 miljard naar extra investeringen in de gezondheidszorg.

De digitale transitie van België, zoals investeringen in de digitale infrastructuur en het uitbouwen van de ‘e-overheid’, mag dan weer tussen de 28 en 32 miljard kosten. De regering-Michel hoopt dat alleen al die maatregel goed moet zijn voor 40.000 extra banen. Daaraan gekoppeld is ook 15 miljard euro uitgetrokken voor investeringen in cyberveiligheid.

'Het moet van ons land een 'nieuw Eldorado' maken, dat aantrekkelijk is voor investeerders', zei Michel op de voorstelling.

‘Propagandacampagne’

Opvallend: Michel wil het plan verwezenlijken in samenwerking met alle regio’s. De ministers-presidenten van de Franse gemeenschapsregering, Rudy Demotte, en van de Brusselse regering, Rudi Vervoort, beiden van de PS, zijn echter niet aanwezig op de voorstelling. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is dat wel. De Brusselse regering is vertegenwoordigd door Guy Vanhengel (Open VLD), minister van Financiën.

De PS’ers bestempelen het rapport als een ‘propagandacampagne’, volgens hen hebben de betrokken ministers-presidenten nog niet de minste informatie gekregen. ‘Dat staat haaks op de samenwerking die wij voor ogen hebben en die nodig is om te komen tot het aanzwengelen van investeringen’, stelt de PS dinsdag in Le Soir.

Premier Charles Michel betreurt de keuze van de twee ministers-presidenten. ‘Het is jammer. Ik zal erop toezien om verder te gaan met iedereen die dat wil, meer bepaald binnen enkele dagen binnen het Overlegcomité’, zei Charles Michel op de RTBF-radio.