Direct naar artikelinhoud
Syrië

Erdogan: "Wereld zal prijs betalen voor bloedbad Idlib"

De Turkse president Recep Tayyip ErdoganBeeld REUTERS

Een offensief van Syrische regeringstroepen in de provincie Idlib zal niet alleen gevolgen hebben voor Turkije, maar ook voor Europa en de rest van de wereld. Daarvoor waarschuwt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een opiniestuk in The Wall Street Journal.

In het artikel met de kop 'De wereld moet Assad tegenhouden' roept Erdogan de internationale gemeenschap op om actie te ondernemen. De hele wereld moet anders opdraaien voor de gevolgen van een aanval op Idlib, stelt de Turkse president. Volgens Erdogan zal een offensief van Syrische regeringstroepen in Idlib onvermijdelijk eindigen in een bloedbad, met onschuldige Syriërs als slachtoffers. Dat biedt een nieuwe voedingsbodem voor terrorisme en extremisme, schrijft hij.

Erdogan waarschuwde al eerder dat een aanval op Idlib, het laatste bolwerk van de rebellen in Syrië, "catastrofale gevolgen" zou kunnen hebben. De Turkse president kwam vorige week met Rusland en Iran, beide bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad, bijeen om de situatie in Idlib te bespreken. Door het opgelaaide geweld in de provincie zijn tienduizenden Syriërs de afgelopen dagen gevlucht. Veel vluchtelingen wijken door het geweld uit naar Turkije.

Syrische vluchtelingen in de provincie Idlib op weg naar de grens met Turkije.Beeld AFP

Erdogan probeerde ook daarom Rusland en Iran te bewegen tot een wapenstilstand voor Idlib. Moskou en Teheran maakten echter duidelijk dat ze daar niets voor voelen. De Russen en Iraniërs zijn volgens Erdogan daarom net zo goed verantwoordelijk voor de naderende humanitaire en veiligheidsramp in de provincie.

Volgens Erdogan heeft Turkije er zelf "alles aan gedaan om een bloedvergieten naast de deur te voorkomen". Intussen bereidt Erdogan zijn land voor op een mogelijke escalatie van het geweld in Idlib. De Turkse president heeft extra legervoertuigen naar het grensgebied gestuurd en een vluchtelingenkamp in het gebied is uitgebreid. Het VN-agentschap voor Humanitaire Zaken (OCHA) waarschuwt dat zeker 800.000 mensen op de vlucht kunnen slaan bij een groot offensief op Idlib. Bijna de helft van de inwoners van de provincie is al vluchteling: in totaal bijna 1,4 miljoen mensen. Iedereen in Syrië die niet wilde leven onder het Assad-regime is de afgelopen jaren per bus naar Idlib gebracht.