16-jarig Kosovaars meisje Djellza moet België toch niet verlaten

Het Kosovaarse meisje Djellza. © VTM Nieuws
Simon Demeulemeester

Er is een oplossing in de maak voor het 16-jarig Kosovaars meisje Djellza dat ons land uitgewezen zou worden.

Het 16-jarige Kosovaarse meisje Djellza, dat al sinds haar eerste levensjaar in België woont, zou uitgewezen worden maar kan mogelijk toch in het land blijven. Ze diende een aanvraag in als niet-begeleide minderjarige vreemdeling. ‘Er moet een duurzame oplossing komen voor dit meisje,’ reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Djellza werd voor de zomer samen met haar vader thuis in Mechelen opgepakt. Het gezin negeerde eerdere bevelen om het grondgebied te verlaten en wist dat ze niet in België konden blijven. Sindsdien verbleef ze in een uitwijshuis in Zulte, samen met haar vader.

Op de dag dat ze gedwongen op het vliegtuig zou gezet worden naar haar geboorteland Kosovo dook ze samen met haar vader onder. In de hoop op die manier haar repatriëring nog te kunnen aanvechten, zei haar advocaat Maurice Mandelblat toen.

De advocaat tekende beroep aan tegen de uitwijzing. Een procedure die maanden in beslag kan nemen.

Francken: ‘Er moet een duurzame oplossing komen voor dit meisje’

Theo Francken (N-VA)
Theo Francken (N-VA)© Knack/Jef Boes

Vandaag bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan Knack dat Djellza een aanvraag heeft ingediend als niet-begeleide minderjarige vreemdeling (nbmv). Ze kreeg ondertussen een voogd toegewezen. ‘Mijn administratie behandelt de aanvraag. Er moet een duurzame oplossing komen voor dit meisje,’ aldus Francken. Het lijkt erop dat de nmbv-procedure een uitweg kan bieden voor Djellza’s situatie.

Djellza is een van die complexe gevallen die op de tafel van een staatssecretaris voor Asiel en Migratie kunnen belanden: een kind of jongere dat illegaal in het land verblijft, maar perfect is geïntegreerd, weinig tot geen banden meer heeft met het vaderland en dus ook absoluut niet wil terugkeren. Zoals in andere gevallen, kwam er vanuit de school en de vriendjes en vriendinnetjes van Djellza protest tegen haar uitwijzing.

Slachtoffers van drie broers

Djellza en haar ouders bleken het slachtoffer geworden te zijn van de drie andere leden van het gezin: haar drie broers. Zij hadden met criminele feiten een waslijst processen-verbaal verzameld. Hun vergrijpen waren onder meer zware diefstal, afpersing, drugs, en verkrachting. De Dienst Vreemdelingenzaken maakte werk van de uitwijzing van het ganse gezin nadat de jongste broer Edison (22) op straat gecontroleerd werd.

In Terzake reageerde Francken toen dat het onmogelijk is om enkel Djellza papieren te geven. ‘Dat betekent dat ik die ouders moet belonen voor al die jaren illegaliteit, voor die procedureslagen, dat is niet evident. (…) Djellza hangt af van de ouders en de ouders moeten zeker terug. Zij is minderjarig, de ouderlijke verantwoordelijkheid geldt. Ik kan het meisje niet individueel papieren geven, daar is geen enkele optie voor in de Vreemdelingenwet en ik heb mij aan de wet te houden’,

Edison zei in Het Laatste Nieuws dat hij de crimineel was. ‘Niet Djellza of onze ouders.’

Kort na dat interview bedreigde hij Francken via Facebook. ‘Doe maar ­verder waarmee je bezig bent en je zal zeker de verkeerde tegenkomen. Jouw kinderen kunnen boeten door jouw stommiteiten.’ Vier dagen later, op zes september, werd hij het land uitgezet – onder bewaking van drie agenten. Hij is in Kosovo een vrij man, maar mag het land niet verlaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content