© Joris Herregods

16-jarige Djellza kan misschien toch in België blijven

Er is een oplossing in de maak voor het 16-jarige Kosovaarse meisje Djellza uit Mechelen. Die moest samen met haar ouders ons land verlaten, hoewel ze hier geboren en getogen is. Maar ze dook onder. Nu heeft ze een aanvraag ingediend om als niet-begeleide minderjarige vreemdeling in ons land te blijven, bevestigt staatssecretaris Theo Francken aan onze redactie.

lej,pl

De situatie van de 16-jarige Djellza uit Mechelen beroerde deze zomer ons land. Het 16-jarige meisje, dat in Vlaanderen geboren en opgegroeid werd, werd begin augustus plots samen met haar vader opgepakt. Ze werden naar een instelling in Zulte gebracht in afwachting van haar repatriëring naar Kosovo, een land dat ze niet kent, waar ze de taal niet spreekt. Haar broers zat in de gesloten instelling van Merksplas, haar moeder leeft sindsdien ondergedoken.

Maar voordat ze met haar vader op het vliegtuig naar Kosovo gezet kon worden, verdween ze uit het opvanghuis waar ze verbleef en dook ze onder. “Samen met haar vader gaat ze een tijdlang onderduiken”, zei haar advocaat Maurice Mandelblat toen.

Criminele broers

Djellza werd zo slachtoffer van haar ouders die al jarenlang illegaal in ons land verbleven. En van haar broers. Die hebben alle drie een waslijst met pv’s achter hun naam, onder meer voor zware diefstal, drugs en afpersing. Toen een van hen begin juli toevallig tegen de lamp liep bij een controle op straat, besloot de Dienst Vreemdelingenzaken om werk te maken van de uitwijzing van het gezin.

Sindsdien is het stil over het meisje. Tot vandaag. Nu bevestigt staatssecretaris Theo Francken aan Knack en VTM Nieuws dat Djellza een aanvraag heeft ingediend om als niet-begeleide minderjarige vreemdeling in ons land te kunnen blijven.

“Ze heeft verklaard dat haar ouders het land hebben verlaten en dat ze hier dus alleen verblijft”, klinkt het op het kabinet van Theo Francken. Er is een voogd aangesteld die Djellza zal opvangen. Die moet samen met het meisje en de Dienst Vreemdelingenzaken op zoek gaan naar een duurzame oplossing voor Djellza. “Dat kan in België zijn, maar evengoed in Kosovo.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer