Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

7 nieuwsfeiten waarmee u meteen mee bent

7 nieuwsfeiten waarmee u meteen mee bent
Beeld BELGA

Kunstenaar Jan Fabre ligt onder vuur door een open brief waarin sprake is van machtsmisbruik en discriminatie. Ons Antwerps lijsttrekkersdebat van gisteravond zindert na. En een 'lachend kakje' breekt een voormalige Miss België dan toch niet zuur op. Dit is het belangrijkste ochtendnieuws van de dag.

In het nieuws

1. Ex-medewerkers van Jan Fabre klagen machtsmisbruik aan in open brief
Heeft Jan Fabre dansers in zijn gezelschap jarenlang vernederd en seksueel geïntimideerd? Twintig ex-medewerkers van hem klagen in een open brief de #MeToo-praktijken aan.

"Geen seks, geen solo": hier leest u de volledige brief.

Fabre zelf weerlegt de aantijgingen. "Wij dwingen niemand om bepaalde zaken te doen", zegt hij.

2. Lijsttrekkersdebat wordt geen moddergevecht
Geen aanvallen onder de gordel bij het grote lijsttrekkersdebat in Antwerpen, georganiseerd door De Morgen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) toonde zich zelfzeker, maar niet bits. Uitdager Kris Peeters (CD&V) probeerde het met humor. Lees hier hoe er plots vrede was (+). 

U kon er gisteravond niet bij zijn? Jammer, maar geen man overboord. Wij verzamelden voor u de 5 strafste momenten uit het debat.

Onze FAQ De Verkiezingen-ploeg verkast vandaag naar Gent, waar sp.a-kopstuk Rudy Coddens mag uitleggen wat zijn partij denkt te kunnen doen aan de hoge huis- en huurprijzen in de Arteveldestad. Als u zelf met prangende vragen hierover zit, stel ze dan vooral zelf.

3. Orkaan Florence zwakt af maar blijft erg gevaarlijk
Orkaan Florence is op weg naar de Amerikaanse oostkust, maar is afgezwakt tot categorie 2. Dat betekent niet dat het gevaar voor de Amerikaanse bevolking nu is geweken. De noodtoestand blijft van kracht, terwijl de VS regen, rukwinden en golven verwachten.

4. Werd Poetin-criticus en WK-activist vergiftigd?
De Russisch-Canadese activist en artiest Pjotr Verzilov is halsoverkop naar een ziekenhuis in Moskou gebracht. Verzilov, die in het Westen vooral bekend werd omdat hij tijdens de finale van het WK Voetbal het plein bestormde, ligt op de afdeling intensive care. Hij zou verschijnselen vertonen die op vergiftiging wijzen. 

Verzilov kwam al meermaals in botsing met de Russische autoriteiten.Beeld AFP

5. Phishing 'echte plaag' voor banken en klanten
In de eerste zes maanden van 2018 vonden zeker 2.650 gevallen van fraude via internetbankieren plaats. Bijna altijd maakten de fraudeurs gebruik van phishing: ze 'visten' naar de bancaire codes van de consument om geld te kunnen stelen van diens rekening. "We mogen spreken van een echte plaag", klinkt het bij bankenfederatie Febelfin.

Voor tijdens de koffiebreak

6. Miss moet niet betalen voor lachend kakje 
Voormalig Miss België Romanie Schotte (20) moet geen schadevergoeding betalen voor het 'lachend kakje' dat ze op haar Instagram-pagina plaatste. Dat heeft de burgerlijke rechtbank in Brugge beslist. Een Nederlander uit Anderlecht had 20.000 euro schadevergoeding geëist. "De rechtbank ziet geen gelijkenis tussen de man op de foto die op de bus werd genomen en de foto die de eiser neerlegde." 

Romanie Schotte.Beeld BELGA

7.  One more thing
Naar jaarlijkse gewoonte stelde Apple zijn nieuwste creaties voor met een keynote speech in Californië. Apple stelde onder meer drie nieuwe iPhones voor: de iPhone Xs, iPhone Xs Max en de iPhone Xr. Die zien er, jawel, opnieuw erg goed uit. En u zal er, ook jawel, flink wat zuurverdiend geld voor moeten ophoesten.