Sp.a in Mechelen wil socialer beleid

Lijsttrekker Caroline Gennez. © Joris Herregods

Sp.a Mechelen wil liever investeren in mensen dan in stenen. ‘We moeten durven kiezen voor een andere cultuur en de grenzen van het sociaal beleid durven verleggen’, zegt voorzitter Thijs Verbeurgt.

Met de slogan ‘Jij maakt Mechelen’ trekt SP.A Mechelen naar de kiezer. De partij heeft een tienpuntenplan opgesteld dat volgens de leden dé oplossingen biedt die Mechelen nodig heeft. SP.A wil een gegarandeerde kinderopvangplaats voor elk kind en een betere aansluiting van crèches op kleuterscholen. Ook wil de partij een maximumfactuur voor onderwijs. Daarnaast wil de partij de afschaffing van enkele ‘asociale’ taksen zoals de afvaltaks of boterhamtaks. Ten vierde wil de partij betaalbaar wonen als basisrecht.

‘Wonen is de grootste hap uit het budget van Mechelaars, maar de prijzen zijn voor veel Mechelaars te hoog. Een gezond en betaalbaar dak voor iedereen is geen luxe’, zegt lijsttrekster Caroline Gennez.

De socialisten willen een Menswaardig Mechels Inkomen voor iedereen. ‘We moeten kijken naar de structurele kosten die mensen hebben en deze proberen te verlagen zodat ze betaalbaar blijven voor de laagste inkomens, zegt Indrani Muyldermans.

SP.A wil een tweede wijkgezondheidscentrum oprichten en ook het zorgaanbod uitbreiden, door onder meer de uitbouw van de Mechelse Zorgzoeker. Als negende punt wil de partij dat ouderenzorg betaalbaar blijft en de onderhoudsplicht wegvalt. ‘Rusthuiskosten mogen niet verhaald worden op de kinderen, die daardoor zelf in moeilijk financieel vaarwater kunnen komen’, klinkt het.

Tot slot wil SP.A dat de schulden verlaagd worden. ‘De stad kan zelf het goede voorbeeld geven door bijkomende schuldkosten te reduceren en enkel nog ethisch te innen. Als Mechelen nu een sociaal beleid heeft, is het telkens via tijdelijke projecten en met premies. Dat moet structureel worden, het schepencollege zou moeten worden afgerekend op concrete targets wat betreft armoedebestrijding’, besluit Gennez.