Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © ANP

Binnenkort voelen we pas echt gevolgen van asbest: aantal doden zal pieken in 2024

Vijftig jaar lang importeerde België tonnen asbest - meer dan aanvankelijk gedacht. Daardoor maakt ons land zich nu op voor een piek in de sterftecijfers. Dat schrijft De Standaard vrijdag. Het aantal doden zal een hoogtepunt bereiken in 2024, berekende de KU Leuven.

39 reacties

  • Marc Spandel

    6 jaar geleden
    Op de boelwerf, in de machinekamers van de schepen, waar lassers, monteurs, buizenfitters, elektriekers enz. met tientallen aan het werk waren. Moesten onderaannemers met jong personeel van massa's asbestpoeders 'asbestpap' maken en buizen, uitlaten enz. inpappen met asbestdoeken. De pap lag overal en iedereen liep er in. Wij lassers droegen zelf asbest overals tegen het verbranden...
  • Jos Temmerman

    6 jaar geleden
    Bij ons was er iemand op het werk die bij Enternit gewerkt heeft en pas 17 jaar later kreeg hij de diagnose longvlieskanker ,en stierf 4 maand later al op zijn 53 jaar. Dat kan jaren in je lichaam zitten voor het echt uitbreekt.
  • Ronny Ooijen

    6 jaar geleden
    marleen bastiaenssen,laat die william Masson maar. Microben zullen volgens hem ook niet bestaan want die zijn met het blote oog niet zichtbaar. En mocht hij ooit asbestose krijgen (waarschijnlijk niet), kunnen zij die wel goed kunnen ademen, fijn met het kraantje spelen. Jammer genoeg weten u en ik, wat ik daarmee bedoel.
  • van buggenhout frank

    6 jaar geleden
    Het asbest stort in de Bosstraat te Boom is men blijkbaar vergeten.In die tijd speelden wij als kleine jongens in het asbest zonder ook maar enige reactie van de personen die het er kwamen dumpen.Ze wisten waarschijnlijk ook niet dat het kankerverwekkend was.Nu ben ik 62 jaar en stel ik mij daar toch vragen bij.Hoeveel sterfgevallen van asbestose zijn er in die streek?Bijna in elk huis van de wijk Bosstraat gebruikte men die afval van asbestplaten!
  • Lucien Mertens

    6 jaar geleden
    Nog méér doem, het houdt maar niet op.