Direct naar artikelinhoud
Fotografie

In beeld: de filmsterren van Stephan Vanfleteren

Mads Mikkelsen, acteur.Beeld Stephan Vanfleteren

Tijdens het filmfestival van Cannes flaneren elk jaar in mei de filmsterren. Fotograaf Stephan Vanfleteren haalt ze juist dan graag uit de drukte. Op een expo in Perpignan gloriëren nu die portretten.

Het festival in Zuid-Frankrijk houdt zich aan zelfgeschreven regels; geen platte schoenen op de rode loper (voor de vrouwen), alle fotografen dragen een smoking bij een première en zo verder. Gedurende het festival stromen op foto­redacties wereldwijd honderden, zo niet duizenden foto’s per dag binnen, die allemaal verpletterend veel op elkaar lijken. Sterren op de rode loper, sterren bij dat bekende wandje met sponsor­namen, sterren bij pers­conferenties, sterren op terrassen van hotels langs de Boulevard de la Croisette, zodat we half februari nog naar interview­foto’s met palmbomen en azuren luchten staren.

Maar niet bij het werk van Stephan Vanfleteren, die fotografeert voor vele media en drie jaar op rij in mei voor de Franse krant Le Monde naar Zuid-Frankrijk afreisde. Hij trekt dan het liefst de gordijnen dicht, houdt dat zilveren licht buiten en fotografeert de sterren en de filmmakers in stemmig zwart-wit. Hoezo Côte d’Azur?

Hij houdt van koppen als verweerde landschappen. Geef hem een Michael Haneke en hij kruipt er bovenop. Kijk naar die blik van Ju­liette Binoche, bewonder de schoonheid in het profiel van de Iraanse Behnaz Jafari. De fenomenale Deen Mads Mikkelsen, vastgelegd in Hotel Marriott, draagt een winterjas. Alsof het niet mei is in Cannes, maar januari in Kopenhagen. De acteur stapt zonder terughoudendheid de wereld van Vanfleteren binnen.

Onze favoriet is de foto die hij heeft gemaakt van John David Washington, de zoon van Denzel, aan de voor­avond van zijn grote doorbraak in de hoofdrol van BlacKkKlansman van Spike Lee. Waarom die foto zo treffend is? Misschien omdat het precies het juiste beeld op het juiste moment is. Vanfleteren was erbij.

Le monde des stars, expo in het kader van het foto-evenement Visa pour l’Image, nog tot 16/9, Theâtre de l’Archipel, Perpignan.

John David Washington, acteur.Beeld Stephan Vanfleteren
Juliette Binoche, actrice.Beeld Stephan Vanfleteren
Behnaz Jafari, actrice.Beeld Stephan Vanfleteren
Pedro Almodóvar, regisseur.Beeld Stephan Vanfleteren
Michael Haneke, regisseur.Beeld Stephan Vanfleteren
Spike Lee, regisseur.Beeld Stephan Vanfleteren
Jérémie Renier, acteur.Beeld Stephan Vanfleteren