Direct naar artikelinhoud
Toneel

Bruno Vanden Broecke wint prestigieuze toneelprijs Louis d’Or voor rol in Para

Vanden Broecke speelt in Para een ex-paracommando die terugblikt op een reddingsoperatie in Somalië.Beeld rv

Bruno Vanden Broecke heeft voor zijn acteerprestatie in Para de Louis d’Or gewonnen. Dat is de belangrijkste toneelprijs in de Lage Landen.

Negen jaar nadat Bruno Vanden Broecke overal lof kreeg voor zijn rol van missionaris in Congo in Missie, kwam hij eind 2016 samen met auteur David Van Reybrouck en regisseur Raven Ruëll met de opvolger Para. Vanden Broecke kroop daarvoor in de huid van een ex-paracommando die begin jaren negentig voor een reddingsoperatie in Somalië gelegerd was en nu terugblikt. 

De verwachtingen na Missie waren hooggespannen, maar Para loste alle verwachtingen in. Zo goed zelfs dat de 43-jarige Vanden Broecke nu ook de Louis d’Or krijgt. De prijs wordt sinds 1955 uitgereikt aan de meest indrukwekkende mannelijke, dragende acteursrol en geldt als de belangrijkste acteerprijs in Nederland en – en bij gebrek aan zulke prijzen hier – Vlaanderen. Opmerkelijk: naast Vanden Broecke was met Steven Van Watermeulen nog een tweede Belg genomineerd voor zijn rol in Onderworpen van NTGent. Eelco Smits was de derde kanshebber voor zijn prestatie in Vergeef ons van Toneelgroep Amsterdam/Toneelhuis.

Maar elf jaar nadat Dirk Roofthooft de Louis d’Or won voor zijn vertolking in Mefisto for ever, koos de jury nog eens voor een Belg. En daarbij zwaaide men uitgebreid met het wierookvat voor wat Vanden Broecke in zijn eentje op het podium presteert in Para. 

“In alles is Bruno Vanden Broecke in Para een acteur die niet lijkt te acteren: hij wórdt zijn personage, de commando Nico Staelens. Schuchter en onhandig lijkt hij zijn voorstelling te starten, grijpt gaandeweg de toeschouwer genadeloos bij de kladden en neemt hem mee in zijn trots die uitmondt in een enorm verdriet en woede. In een grootse monoloog, die voorbij gaat aan documentair theater, laat Vanden Broecke in alles de onmacht spreken over een nieuw ‘Verdriet van België’.” 

Verraderlijk naturel

In Nederland is Vanden Broecke geen zo’n bekende naam als hier, waar hij vooral dankzij zijn tv-werk (Safety First, Het eiland,...) populair werd. Dit voorjaar speelde hij bij onze noorderburen wel de hoofdrol in Billy, het regiedebuut van comedian Theo Maassen. Dat leverde wat aandacht en interviews op, ook al omdat hij voor die rol leerde buikspreken, maar de film kreeg gemengde reacties.

‘In alles is Vanden Broecke een acteur die niet lijkt te acteren: hij wórdt zijn personage’
Jury Louis d'Or

Met Para was dat helemaal anders. De Volkskrant gaf het toneelstuk vijf sterren en loofde een uiterst geloofwaardige Vanden Broecke als ex-para. “Vanden Broecke ís die vent. Die onwetende, die welwillende en, jazeker, ook die foute. Die 22-jarige sergeant van toen die heeft geleerd hoe hij moet parachutespringen, maar die van zijn à propos raakt als er opeens een wolk verschijnt.” NRC Handelsblad was dan weer “geïntrigeerd door het verraderlijk naturel van Bruno Vanden Broecke.” Ook De Morgen prees eerder al het toneelstuk. “Geen verontschuldiging komt de para over de lippen, maar naarmate hij zachtjes­aan in zijn eigen verhaal glijdt, kijk je door zijn eigen ogen mee naar zijn morele aftakeling.”

Nochtans was de rol van commando Nico Staelens allesbehalve een eitje, verklaarde Vanden Broecke voorafgaand in een interview in deze krant. “Hij is een totaal andere figuur (dan de missionaris, JDB). Leuk om je tanden in te zetten, maar ook heftig. Ik ben wel aan het sjieken op dat personage.” Met zijn rol wilde hij vooral de psychologie van de para’s daar doorgronden. “Er zijn wantoestanden geweest. Wat mij dan interesseert: hoe kom je zo ver om dat te doen?” 

Vanden Broecke was niet de enige Belg die een prijs won tijdens de uitreiking van de VSCD Toneelprijzen. Janne Desmet won de Gouden Krekel voor meest indrukwekkende podiumprestatie voor haar rol in Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten van hetpaleis en Schippers & Van Gucht. “Krachtig acteerwerk van het hoogste niveau”, oordeelde de jeudgtheaterjury.

Para is eind dit jaar opnieuw te zien in de KVS in Brussel en enkele andere zalen. KVS.be/para