Direct naar artikelinhoud
Handelsoorlog

Handelsoorlog China-VS: extra heffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen

Trump wil van geen wijken weten
Beeld AP

Met nieuwe importheffingen op 200 miljard dollar (171 miljard euro) aan Chinese goederen hebben de VS gekozen voor verdere escalatie van de handelsoorlog met China. China kondigde meteen tegenmaatregelen aan die, zo zei een woordvoerder van president Trump, op hun beurt ook niet onbeantwoord zullen blijven.

De Amerikanen gaan tarieven hanteren van 10 procent voor producten die van China naar de VS worden verscheept. Als fabrikanten de extra kosten doorrekenen, dan worden die producten duurder voor kopers. De heffingen worden tegen het einde van het jaar verhoogd tot 25 procent. Op die manier hebben Amerikaanse bedrijven iets meer de tijd om hun toeleveringen aan te passen.

De lijst met goederen waarvoor de tarieven gelden is wel aangepast ten opzichte van eerdere berichten. Zo zijn smartwatches van Apple en Fitbits van de lijst geschrapt, alsook andere consumentenproducten, waaronder fietshelmen en autozitjes voor kinderen.

Bij de bekendmaking van de nieuwe importtarieven waarschuwde Trump China wederom geen tegenmaatregelen te nemen. Want "we zullen onmiddellijk doorgaan met fase drie, wat neerkomt op tarieven over ongeveer 267 miljard dollar aan extra invoer"

Niettemin verklaarde het Chinese ministerie van Handel dat het geen andere keuze heeft dan tegenmaatregelen te nemen. Wat China precies zal gaan doen is nog onduidelijk maar er wordt wel nog gehoopt dat de VS alsnog terugkomen op deze maatregelen. 

Washington voerde eerder al tarieven in op 50 miljard dollar aan Chinese producten. China stelde toen op zijn beurt ook heffingen in op producten uit de VS.

Handelsoverschot

Trump ergert zich aan het grote Chinese handelsoverschot met de VS. Ook beschuldigt hij China ervan Amerikaanse intellectuele eigendom te misbruiken voor eigen gewin. 

Bij de bekendmaking van de nieuwe importtarieven waarschuwde Trump China wederom geen tegenmaatregelen te nemen. Want "we zullen onmiddellijk doorgaan met fase drie, wat neerkomt op tarieven over ongeveer 267 miljard dollar aan extra invoer", aldus de president in een verklaring. In dat geval zou vrijwel de gehele export uit China naar VS te maken krijgen met heffingen.

Volgens Peking wordt China gedwongen terug te slaan in de handelsvete met Washington. De Chinese heffingen gaan gelijktijdig in. Het Chinese ministerie van Handel verklaarde dat de Amerikaanse heffingen voor nieuwe onzekerheid in de handelsgesprekken tussen beide economische grootmachten.