Vakbonden gaan toch al eerder in gesprek met Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA)

© BELGA

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) heeft de ambtenarenvakbonden bij de Vlaamse overheid uitgenodigd voor een overleg op dinsdagmiddag. De N-VA-minister opent daarmee de deur voor vervroegde onderhandelingen over het Vlaams personeelsstatuut. Ondertussen bevestigde ACOD-secretaris Jan Van Wesemael dat de vakbonden ingaan op de uitnodiging van de minister. De acties bij de maritieme diensten worden echter niet opgeschort.

Het zit er al enkele weken bovenarms op tussen de Vlaamse ambtenarenvakbonden en minister Homans. De vakbonden zijn niet te spreken over de hervormingen aan het personeelsstatuut bij de Vlaamse overheid. Die hervormingen zijn kort voor het zomerreces goedgekeurd door de Vlaamse regering.

LEES OOK. Overheidspersoneel voert week lang actie: hier zal u het voelen

In principe zouden de vakbonden en Homans volgende week maandag (24 september) pas starten met onderhandelingen. Maar dat heeft de bonden de voorbije weken en dagen niet tegengehouden om prikacties en stakingsacties te organiseren. Nu gaan de vakbonden het gesprek met de minister toch al eerder aan. Het gaat om een informeel gesprek op dinsdagnamiddag.“We gaan luisteren naar wat de minister te vertellen heeft”, zegt ACOD-secretaris Jan Van Wesemael.

Homans veroordeelde de eerdere acties al, maar zet de deur dus nu wel open voor vervroegde onderhandelingen. “We zijn altijd bereid geweest om de onderhandelingen vroeger aan te vatten. Daarom heeft de minister de vakbonden uitgenodigd om vanmiddag aan tafel te zitten”, aldus de woordvoerder van Homans.

Hinder in havens

Een actie bij de loodsen veroorzaakt trouwens sinds maandagavond hinder voor het scheepvaartverkeer, onder meer in de haven van Antwerpen. In de Gentse haven konden dinsdagochtend zeven zeeschepen niet uitvaren door de stakingsacties van ACV en ACOD.

LEES OOK. Ook Gentse haven ondervindt hinder van acties loodsen

De acties bij de Vlaamse maritieme diensten worden niet opgeschort. “We stoppen enkel als de minister haar volledige voorstel voor de statuutwijziging van tafel veegt”, zegt Van Wesemael.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen