Direct naar artikelinhoud
Lijsttrekkersdebat

Hoe N-VA het moeilijk kreeg op het Gentse lijsttrekkersdebat

De zes lijsttrekkers van de Gentse partijen gingen in debat in de Vooruit.Beeld Bas Bogaerts

De scooter van Mieke Van Hecke (CD&V) en de trams van Anneleen Van Bossuyt (N-VA), ze passeerden allemaal de revue. Saai kon je het debat van De Morgen in de Gentse Vooruit moeilijk noemen. 

Applaus kregen ze bijna allemaal, maar Rudy Coddens (sp.a/Groen) en Mathias De Clercq (Open Vld) het meest. Beide heren willen duidelijk burgemeester worden en dat zal niemand in de Vooruit ontgaan zijn.

In sappig Gents en met bij momenten goede humor was De Clercq opvallend positief over het circulatieplan – al moeten er wel bijsturingen gebeuren – en opvallend negatief over de stijl van N-VA, die hij te negatief noemde. Rudy Coddens, in al even sappig Gents, viel dan weer op door zijn dossierkennis.

Over dat circulatieplan werd duchtig gedebatteerd. Anneleen Van Bossuyt (N-VA) hekelde vooral de knippen, die ze middeleeuwse tolpoorten noemde. "Die moeten weg, maar we garanderen dat er niet meer auto's in het stadscentrum zullen rijden. Door in te zetten op alternatieven, door mensen zelf de keuze te laten maken."

Scooter en trams

Mieke Van Hecke (CD&V) biechtte prompt op dat ze niet meer durft te fietsen in de stad omdat ze bang is te vallen in de tramsporen. Nu toert ze vooral rond met haar oranje scooter. "En aangezien het een lichte is, mag ik ook overal doorrijden. Dat is gewoonweg zalig", giechelde ze.

Waarop Van Bossuyt bij een ander programmapunt kwam: ze wil, weliswaar op heel lange termijn, Gent volledig tramvrij maken. "Ik heb zelf, toen ik zeven maanden zwanger was, eens mijn voet gebroken door in de tramsporen terecht te komen. Ik ben zeker niet de enige." Het leverde haar vooral hoongelach uit de zaal op. "Is dat nu een reden?", vroeg Coddens zich openlijk af. De rest van het debat schopten de Gentse trams het tot running gag.

'Ik heb zelf eens mijn voet gebroken door in de tramsporen terecht te komen. Ik ben zeker niet de enige'
Anneleen Van Bossuyt, lijsttrekker N-VA

Lees ook: N-VA-lijsttrekker wil Gent tramvrij maken: "Ik heb er zelf eens mijn voet door gebroken"

Bij het thema armoede zocht Coddens duidelijk toenadering tot Van Hecke. "Zo veel armen in Gent, dat maakt mij, net als Mieke, heel kwaad", klonk het. Beiden wezen naar de hogere overheden om echt structurele maatregelen te nemen. Coddens: "Armoede begint bij inkomens die te laag zijn. Dat is de verantwoordelijkheid van de federale overheid."

Tom De Meester (PVDA) pleitte ervoor om bij geen enkel gezin nog water, gas en elektriciteit af te sluiten. Hij wil ook deurwaarders bannen. "In plaats van mensen nog dieper in de miserie te duwen, zet de deurwaarder aan de deur", klonk het fel. Het leverde hem meteen applaus op uit de zaal.

Hij zwaaide met een brief naar nieuwe patiënten van het Jan Palfijnziekenhuis, dat onder de bevoegdheid van Rudy Coddens valt. "Er staat dat er bij niet betalen onmiddellijk een deurwaarder en incassobureau worden gestuurd. Dat is ongehoord", vond De Meester.

'In plaats van mensen nog dieper in de miserie te duwen, zet de deurwaarder aan de deur'
Tom De Meester, lijsttrekker PVDA

Coddens repliceerde dat er veel wordt gedaan om te voorkomen dat facturen niet worden betaald en dat mensen ook worden begeleid. Maar dat een ziekenhuis nu eenmaal ook moet kunnen draaien. "Op een gegeven moment had Jan Palfijn 1 miljoen euro aan achterstallige betalingen. Dat is niet werkbaar."

Onveiligheid

Van Bossuyt maakte duidelijk een minder goede beurt. De Vooruit kon haar maar moeilijk smaken. Na haar uitspraken over de Gentse trams werd ze door de zaal nog eens uitgejoeld toen ze het had over "het grote onveiligheidsgevoel" van de Gentenaren. "Ik voel me vaak ongemakkelijk als ik 's avonds als vrouw alleen over straat loop." De zaal was duidelijk niet akkoord.

Welk beleid krijgt Gent de komende zes jaar? Daar werd ook een boompje over opgezet. Coddens had het gevoel dat De Clercq hem aan het verlaten is. "Hij zegt dat hij verbindt, maar probeert ons uit elkaar te spelen. Hij is naar rechts opgeschoven." Volgens De Clercq is het net andersom. Het is het kartel dat volgens hem naar links is opgeschoven. Hij hekelde ook de "gecoördineerde aanvallen van het kartel" en "de rechtse prietpraat" van de N-VA.

Van Hecke stond er bij en keek glimlachend toe. Goed beseffend dat haar partij voor het eerst sinds lang weleens een grote rol zou kunnen spelen bij de coalitievorming. "Ik zal niet aan zet zijn om uit te nodigen, maar ik zal kijken wat men mij voorstelt", klonk het.

Lees ook: Dit zijn de 5 opvallendste momenten van het lijsttrekkersdebat