Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Universiteit Hasselt wil komende jaren fors uitbreiden

Universiteit Hasselt wil komende jaren fors uitbreiden
Beeld Borgerhoff

De UHasselt wil de komende tien jaar twaalf extra opleidingen toevoegen, om zo te groeien tot tienduizend studenten. Dat ambitieuze uitbreidingsplan van rector Luc De Schepper werd gisteravond goedgekeurd door de raad van bestuur van UHasselt, schrijven de kranten van Mediahuis.

In Limburg gaan nog steeds te weinig jongeren naar de universiteit en tegelijk trekken veel knappe koppen weg naar (vooral) Leuven. Twee jaar lang heeft De Schepper gewerkt aan een plan om te zorgen voor meer hogeropgeleiden en om de braindrain te voorkomen.

"Het is uitgebreid overlegd met de sociale en economische partners, zij staan achter de plannen", zegt rector De Schepper. De twaalf richtingen passen in het SALK-plan, dat het vertrek van Ford moest opvangen.

De nieuwe opleidingen gaan van burgerlijk ingenieur bouwkunde, computerwetenschappen en werktuigkunde, bio-ingenieur, de master geneeskunde tot de eerste Vlaamse master health care engineering.

Dat KU Leuven en wellicht ook de andere universiteiten niet blij zijn met de Hasseltse plannen, beseft De Schepper uiteraard. Hij weerlegt hun kritiek in zijn eigen plan. "Het is niet onbetaalbaar. Op kruissnelheid zouden we hooguit 30 miljoen euro extra werkingsgeld vragen. Er zijn ook zeker niet te veel universiteiten. Volgens de EU-normen kan er zelfs nog een zesde komen."

UGent: "Keuzes maken"

Rector Rik Van de Walle van de Universiteit Gent vraagt zijn Limburgse confrater, rector Luc De Schepper van UHasselt, om "keuzes te maken". Volgens Van de Walle gebeurt de geplande groei van UHasselt best "in samenspraak".

Rector Rik Van de Walle is niet principieel tegen het opstarten van nieuwe opleidingen, maar wijst wel op de beperkte middelen voor academisch onderwijs in Vlaanderen. Eerder klonk de vraag of de kwaliteit niet moet inboeten indien universitaire opleidingen gefragmenteerd worden aangeboden. "Ik zal de plannen in alle rust bekijken, liefst met de betrokken rectoren", klinkt het.

Vlaanderen telt vijf universiteiten, die best niet elk alle opleidingen aanbieden. "We moeten keuzes durven maken", klinkt het aan de Universiteit Gent. "Wij allemaal."