Direct naar artikelinhoud
Afval

Wereldwijde afvalberg tegen 2050 mogelijk 70 procent groter

Wereldwijde afvalberg tegen 2050 mogelijk 70 procent groter
Beeld AFP

Indien er vandaag geen maatregelen worden genomen, neemt de globale afvalberg tegen 2050 met 70 procent toe. Daarvoor waarschuwt de Wereldbank in een nieuw rapport. Dat zou een gevaar zijn voor wereldwijde ecosystemen.

In 2016 bedroeg de globale afvalberg 2,01 miljard ton. Die zou zonder maatregelen in 2050 zijn toegenomen tot 3,4 miljard ton en daarbij heel wat milieu- en gezondheidsproblemen veroorzaken.

De rijke landen, die slechts 16 procent van de wereldbevolking uitmaken, produceren 34 procent van het globale afval. Al hebben de ontwikkelingslanden de inhaalbeweging ingezet. Tegen 2050 dreigt sub-Sahara zijn afvalberg te hebben verdrievoudigd en ook Zuid-Azië is op weg naar een verdubbeling.

"Het wanbeheer van het afval schaadt de gezondheid van de mens en het milieu, en dat komt bovenop het klimaatprobleem", stelde vicevoorzitter van de Wereldbank Laura Tuck. "Helaas zijn het de armsten van de maatschappij die de meest nadelige gevolgen zullen ondervinden van het inadequate beheer van afval". 

Recycleren

Nochtans is een goed beheer van het afval economisch een gunstige zaak, stelt Silpa Kaza, specialist stedelijke ontwikkeling bij de Wereldbank. Volgens hem zijn de milieu- en gezondheidsproblemen ten gevolge van afval veel duurder dan de kosten om afval effectief te beheren.

Al gebeurt dat beheer vandaag amper. De rijke landen recycleren zowat een derde van hun afval, van de arme landen is dat amper 4 procent. 

Tot de oplossingen die de Wereldbank aanreikt, behoort het financieren van de landen die behoefte hebben aan moderne recyclagesystemen, en het aanzetten van industrie en consumenten om minder afval te produceren.