Nieuwe peiling: regeringspartijen verliezen kiezers, Groen profiteert

© Het Nieuwsblad

Uit de peiling blijk dat de meerderheidspartijen steun verliezen. N-VA, CD&V en Open VLD zijn samen 8,3 procent kwijtgespeeld in de twee jaar dat ze regeren. Opvallend is dat Groen daar meer dan de helft van oppikt. Zij doet het in de peiling van De Standaard en de VRT 4,8 procent beter dan bij de verkiezingen in 2014.

lob

Zoveel als Groen wint, zoveel is N-VA sinds de verkiezingen verloren. Een drama is dat nog niet.

Ook de andere regerings­partijen komen niet ongeschonden uit de peiling. Bij CD&V is de smak het grootst. In maart was CD&V nog de enige regeringspartij die groeide. Nu zit ze op een historisch dieptepunt. De illusie om aan te klampen bij N-VA mag CD&V opbergen. De kloof groeit tot 11 procent.

Bij Open VLD doet zich het eigenaardige fenomeen voor dat partijtoppers als Maggie De Block, Alexander De Croo en Gwendolyn Rutten het goed doen, maar dat de partij steeds verder wegzakt. Met 13,6 procent zitten de liberalen twee procent onder hun verkiezingsscore. Ze lijden stevige verliezen door de lokroep van N-VA.

Bij SP.A voltrekt zich een spiegelbeeld van het Open VLD-scenario. De partij zelf zit in de lift, maar de kopstukken laten het afweten.

Als het gaat om de federale regering ten slotte, heeft een meerderheid van de kiezers (54 procent) vertrouwen in de huidige ploeg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen