© REPORTERS

Dit doet dat ene lijntje coke in het weekend met je lichaam

Cocaïne moet een van de best ingeburgerde drugs zijn, ook in ons land. Dat ene lijntje op een feestje is voor heel wat mensen de standaard geworden. En eentje per week kan toch niet zo schadelijk zijn? Dat dacht je maar.

nkdr

In ons land wordt elk jaar ongeveer 1.75 ton cocaïne gebruikt. Dat is bijna vijf kilo per dag. Die cijfers liggen het hoogst in Antwerpen, daar wordt in het weekend 1.83 gram per duizend inwoners gesnoven. Het gemiddelde voor heel België ligt op 1.41 gram per duizend inwoners in het weekend en 1.03 gram per dag in de week.

Zolang het gebruik sporadisch blijft, maakt niemand zich er zorgen over. Toch ben je je maar beter bewust van de gevolgen. Elk weekend cocaïne gebruiken zorgt ervoor dat je hart kleine scheurtjes begint te vertonen. Die scheurtjes worden groter en worden uiteindelijk littekenweefsel. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de wanden van je bloedvaten verdikken en zelfs kunnen dichtslibben op termijn. Dat zegt dokter Henry Fischer, beleidshoofd bij denktank VolteFace, een denktank die werkt rond drugsbeleid.

© www.stevecole.com

Ook de grootte van de lijnen blijkt belangrijk te zijn. Gemiddeld genomen zou 0,5 procent van de gebruikers in het ziekenhuis terechtkomen, met lijnen van ongeveer 0.1 gram. In Brazilië worden gemiddeld maar zes lijnen uit een gram gehaald, en dat leidt dan weer tot een stijging tot 3.5 procent gebruikers die met acute reacties op de drug worden opgenomen. Meerdere dunne lijntjes blijken dus minder schadelijk te zijn dan een dikke.

Adam Winstock, professor en oprichter van Global Drugs Survey, laat in Vice optekenen dat een gram coke in het weekend niet gezond is en geen occasioneel gebruik te noemen valt. “Dat is een normatieve misvatting. Cocaïne is een bloedvatwurger: het doet het hart sneller pompen en vernauwt de bloedvaten. Het is als plankgas geven terwijl je de brandstofleiding dichtknijpt.”

Winstock waarschuwt ook voor het doorgeven van bankbiljetten bij het snuiven. “Mensen denken er niet aan dat een opgerold bankbiljet dat iedereen in zijn bebloede neusgaten steekt hepatitis C kan doorgeven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer