Uitvinder Ray Kurzweil: "Binnen 20 jaar kunnen we alle kennis van de wereld in onze hersenen downloaden"

Volgens de legendarische Amerikaanse uitvinder en technologiedenker Ray Kurzweil kunnen we over 20 jaar dingen van het internet downloaden in onze hersenen. En als hij het zegt, zijn we geneigd om dat te geloven. Kurzweil doet al meer dan 30 jaar opvallend accurate voorspellingen. Hij was gisteren in het land voor een lezing. Technologiespecialist Loutfi Belghmidi van VRT NWS sprak met hem.

Bij het grote publiek is de man niet echt bekend, maar Ray Kurzweil is een ronkende naam in technologieland en ver daarbuiten. Als onderzoeker, verbonden aan de Massachussets Institute of Technology (MIT) en ondernemer heeft hij tal van uitvindingingen op zijn naam. Hij heeft 21 eredoctoraten op zak en is door 3 Amerikaanse presidenten gelauwerd.Ā 

(Lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Daarnaast kreeg hij in 1999 de National Medal of Innovation and Technology uit de handen van Bill Clinton. Kurzweil heeft ook de eerste synthesizer ontwikkeld die het geluid van een instrument kon nabootsen. Hiervoor Ʃn voor zijn onderzoek in de muziektechnolgie kreeg hij zelfs een Grammy Award. In 2012 trok Google oprichter Larry Page aan zijn mouw om het departement te versterken dat zich bezighoudt met artificiƫle intelligentie.

Bedrijfje verkocht aan Lernaut & Hauspie

Kurzweil heeft op zeer jonge leeftijd zijn eerste bedrijfje opgestart. Hij ontwikkelde in 1963, hij was toen 15 jaar, een computerprogramma dat in staat was om patronen uit muziekcomposities te herkennen. En die microbe om dingen uit te vinden en bedrijfjes op te starten heeft hem nooit verlaten. Tijdens zijn studentenjaren aan de MIT ontwikkelde hij een software die studentenresultaten koppelt aan universiteiten. Zo bespaarden ze heel veel tijd bij de selectie van potentiele studenten.

(Lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

In 1974 ontwikkelde hij de Optical Character Recognition (OCR). Dat is een platform dat in staat is om geschreven en getypte tekst te herkennen en om te zetten. Daarnaast stampte hij Kurzweil Computer Products uit de grond dat de software van OCR commercialiseerde. Later verkocht hij Kurzweil Compter Products aan het ter ziele gegane Lernout en Hauspie.Ā 

Maar de man zit niet stil. Na een ontmoeting met Stevie Wonder in 1982 raakt hij gepassioneerd door muziek. Omdat Wonder klaagt over de slechte kwaliteit van synthesizer, waarvan het geluid niet lijkt op echte instrumenten, ontwerpt Kurzweil synthesizers die dezelfde klanken als echte instrumenten produceren. Voor zijn bijdrage aan de technologische ontwikkeling van muziekinstumenten krijgt hij in 2015 een Grammy Award.

Tegen dan zijn we in staat om onze hersenen volledig te doorgronden. Dan zijn we in staat om computers te bouwen die hetzelfde werken als onze hersenen

Ray Kurzweil

Technologie evolueert exponentieel

Wat maakt Kurzweil zo speciaal? Hij heeft een manier ontwikkeld om de evolutie van technologie te voorspellen. Zo is hij in staat om zeer accurate voorspellingen te doen. In zijn boek "The age of intelligent machines", voorspelde hij dat de computer "tegen het jaar 2000" in staat zal zijn om een schaakspel te winnen van de mens. En jawel: de Russische schaakmeester Kasparov verliest in 1997 een toernooi tegen ... de IBM-computer Deepblue.

(Lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

In zijn bestseller "The singularity is near" maakt hij Ć©Ć©n van zijn strafste voorspellingen. "Tegen 2029 zijn we in staat om onze hersenen volledig te doorgronden. Dan zijn we in staat om computers te bouwen die hetzelfde werken als onze hersenen. Met andere woorden, we zullen computers maken die slimmer zijn dan de mens", zegt Kurzweil.Ā 

Eerder voordelen dan nadelen

Maar gaat die evolutie niet te snel? Kurzweil denkt van niet. "Kijk maar naar de smartphone. Die is miljoenen keer krachtiger dan de computer die we in de jaren 60 gebruikten op MIT. We hadden toen Ć©Ć©n grote computer die even groot was als een kamer en 88 miljoen dollar kostte. Mijn smartphone is miljoenen keer goedkoper en miljoenen keer krachtiger dan die grote computer. Wat wij nu normaal vinden was in de jaren 60 revolutionair."

Maar toen ik in de jaren 80 het internet voorspelde, dachten ze dat ik gek was.

Ray Kurzweil

Volgens hem past de mens zich ook heel snel aan de nieuwe technologie aan. Wij gaan nu om met het internet alsof het er altijd is geweest. "Maar toen ik in de jaren 80 het internet voorspelde, dachten ze dat ik gek was."

Wat gebeurt er op het moment dat we de singulariteit bereikt hebben? Wat Kurzweil voorspelt, lijkt uit een sciencefictionfilm gegrepen. "We gaan aan de hand van nanotechnologie onze hersenen kunnen verbinden met het internet." Nadien zijn de mogelijkheden onbeperkt. U kan, met behulp van virtual reality, zich onderdompelen in een andere wereld. U kan zelfs een andere identiteit aannemen in die wereld.

En waarom geen kunstvormen of talen ontwikkelen die nog niet bestaan? "Want tegen dan zal onze denkkracht een miljoen keer krachtiger zijn dan nu. Als we tegen dan verbonden zijn met het internet, kunnen we nagenoeg niet beschrijven wat we tegen dan kunnen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen