© Victoriano Moreno

Jinnih Beels na onderzoek Curieuzeneuzen: “Schuldig verzuim om niet te investeren in slimme mobiliteit en energie”

“Als politica, als Antwerpenaar, als moeder vind ik de resultaten van Curieuzeneuzen meer dan zorgwekkend. Willen we dat mensen gerust in de stad kunnen wonen, moeten we meer dan een tandje bijsteken.” Zo reageert Antwerps sp.a-lijsttrekster Jinnih Beels op het grootschalig onderzoek naar luchtvervuiling door verkeer in Vlaanderen. Zij spreekt van “schuldig verzuim” als er nu niet gekozen wordt voor een ander mobiliteitsbeleid en andere energievormen.

joro

De stad Antwerpen komt er beroerd vanaf in de Curieuzeneuzen-onderzoek. De lage-emissiezone die werd ingevoerd door de huidige meerderheid is op zich dus geen wonderoplossing. “De LEZ mag geen excuus zijn om verder niets te doen. De LEZ moet een sluitstuk zijn van een nieuw mobiliteitsbeleid”, zegt Jinnih Beels.

LEES OOK: Luchtvervuiling in kaart gebracht: alle steden in gevarenzone, maar ook de meeste dorpen kennen hun zwart punt

Sp.a kiest voor meer tram en treinverbindingen van en naar de stad, nieuwe fietsverbindingen zodat bewoners uit de districten op maximum 20 minuten in de stad geraken, het stimuleren van autodelen en elektrificatie van het wagenpark en een doordacht circulatieplan voor het stadscentrum met een groter aandeel autoluwe woonstraten. Sp.a beoogt een autovrije zone van aan de Schelde tot het Operaplein en een autoluwe as van het Operaplein tot de Turnhoutsepoort.

Voorts wil de partij de LEZ stapsgewijs uitbreiden, het openbaar vervoer tegen 2030 emissievrij maken en ontploffingsmotoren tegen 2035 weren op het hele grondgebied van de stad.

De haven en de scheepvaart zijn ook een voorname bron van luchtvervuiling in de stad. Voor sp.a moet de haven de omslag maken naar koolstofvrije en circulaire industrie. De socialisten pleiten voor meer containervoer via water en spoor, het verwarmen van de stad met de restwarmte uit de haven, zonnepanelen op alle daken in de haven, en (cruise)schepen aan de stekker (walstroom). De restwarmte uit de Antwerpse haven wil de partij gebruiken om de gebouwen in Antwerpen via een warmtenet mee te verwarmen.

LEES OOK: Curieuzeneuzen: Groen wil aantal doden door luchtvervuiling tegen 2024 halveren

stANTpunt-checker: De wagen bannen uit de stad? Met welke lijsttrekker deel jij de meeste standpunten rond Mobiliteit?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Jinnih Beels Antwerpen