Direct naar artikelinhoud
Schandaal nobelprijs

Hoofdrolspeler in seksschandaal rond Zweedse Academie krijgt twee jaar gevangenisstraf

Jean-Claude Arnault.Beeld AP

De Franse fotograaf Jean-Claude Arnault, vooral bekend omdat zijn reputatie de Zweedse Nobelprijs-academie in opspraak bracht, is in Zweden is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar.

De spil in het schandaal rond het comité dat de Nobelprijs voor de Literatuur toekent, is in Zweden schuldig bevonden aan verkrachting. Een rechtbank veroordeelde Jean-Claude Arnault, de echtgenoot van een lid van de  Academie, tot een gevangenisstraf van twee jaar.

"De conclusie van de rechtbank is dat het bewijs voldoende bezwaarlijk is om de verdachte schuldig te bevinden", zei rechter Gudrun Antemar, toevoegend "dat het bewijs voornamelijk bestaat uit verklaringen die zijn afgelegd tijdens het proces door het slachtoffer en getuigen."

De inmiddels 72-jarige Arnault vergreep zich volgens aanklagers zeven jaar geleden aan het slachtoffer. Volgens berichten in Zweedse media hebben veel meer vrouwen de man seksueel grensoverschrijdend gedrag verweten, maar hij is uiteindelijk alleen vervolgd voor deze verkrachtingszaak. Andere feiten waren al verjaard of konden niet bewezen worden.

Lees ook: Nobelprijzen met een deukje

Nobelprijs voor Literatuur

Door het grensoverschrijdend gedrag van de Frans-Zweedse fotograaf Jean-Claude Arnault werd besloten om de Nobelprijs voor Literatuur niet uit te reiken in 2018. Eind mei liet de directeur van de Nobelstichting weten dat de prijsuitreiking naar een nog latere datum kan verschuiven als het vertrouwen in de Academie tegen dan niet hersteld is.

Arnault is aan de Zweedse Academie gelinkt via zijn echtgenote, dichteres en gewezen lid van de Academie Katarina Frostenson. Uit protest dienden verschillende leden van het Nobelcomité hun ontslag in.