Vlaams Belang start tuchtprocedure na likes voor Hitler en veroordeelde terrorist

Tom Van Grieken. © BELGA

Vlaams Belang trekt naar de verkiezingen met minstens vijftien kandidaten die van nazisympathieën verdacht kunnen worden, schrijft Het Laatste Nieuws. Partijvoorzitter Tom Van Grieken noemt de berichten ‘een heksenjacht door de mainstream-media’.

pvm

De kandidaten hadden op sociale media via ‘likes’ hun sympathie uitgesproken voor Adolf Hitler en de veroordeelde terrorist Tomas Boutens.

Boutens, een gewezen beroepsmilitair, werd vijf jaar geleden als terrorist veroordeeld. Hij leidde de neonazistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw, en plande bloedige aanslagen ‘om Vlaanderen blank te houden’. Hij wilde zelfs Filip Dewinter en Dyab Abou Jahjah vermoorden, op die manier chaos creëren en er zo voor zorgen dat hij een staatsgreep kon plegen.

Vlaams Belang zegt dat het een tuchtprocedure zal starten tegen alle betrokkenen. Hen van de lijsten halen, gaat niet meer. ‘Elke kandidaat zal afzonderlijk worden behandeld, met als eindbeslissing het al dan niet verder functioneren binnen Vlaams Belang’, laat een woordvoerder in Het Laatste Nieuws verstaan. ‘Wij zijn een democratische vrijheidspartij en verwerpen elke ideologie die daar haaks op staat. Dat geldt zowel voor het islamisme, het communisme als het nazisme.’

Publieke schandpaal

Voorzitter Tom Van Grieken reageert op Twitter dat ‘Vlaams Belang een democratische partij (is), en daar is evident geen plek voor neonazisme’. De zaak wordt in ieder geval onderzocht, aldus Van Grieken.

Hij haalt tegelijk uit naar wat hij een ‘heksenjacht door de mainstream-media’ noemt. ‘Die mensen worden met naam én foto aan de publieke schandpaal genageld, zonder wederwoord. De rechten van (een) doorsnee crimineel worden beter gerespecteerd dan een kandidaat van Vlaams Belang, die iets fout liket. Qua framing kan het artikel tellen’, besluit Van Grieken.