Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Beke over Vlaams Belang-leden met mogelijke nazisympathieën: "Practice what you preach"

De afsluitende vragenronde ontaardde in een discussie tussen de voorzitters.Beeld Eric de Mildt

Tijdens het openingscollege politicologie aan de UGent verweten de partijvoorzitters elkaar extremisten op hun lokale lijsten te hebben. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken weigerde zijn partijleden die in opspraak kwamen omwille van mogelijke nazisympathieën, al te veroordelen.

Tijdens de afsluitende vragenronde vroeg een student zich af waarom Groen en sp.a tegen extremistische groeperingen zijn, maar wel leden van (de Turkse organisaties) Grijze Wolven of Milli Görüs op hun lijsten dulden. Groen-voorzitter Meyrem Almaci maakte snel komaf met die bewering. "Dat is een prachtig voorbeeld van polarisering, want het is dikke quatsch." 

Ook sp.a-voorzitter John Crombez maakte zich sterk dat op sp.a-lijsten geen leden van extremistische organisaties staan. "Op een bepaald moment hebben we problemen gehad met een van onze mandatarissen die te ver ging in de Turkse kwestie, maar die man is nu geen lid meer van onze partij", zo verwees Crombez naar Ahmet Koç.

Neonazi's

Vervolgens richtte Gwendolyn Rutten (Open Vld) zich tot Tom Van Grieken (Vlaams Belang). Ze verwees naar het nieuws dat zijn partij met vijftien kandidaten met mogelijke nazisympathieën naar de verkiezingen trekt. "Neem daar afstand van, anders moet u ons nooit meer vragen waarom we niet met u willen samenwerken", klonk het. 

'Neem afstand van het neonazisme, anders moet u ons nooit meer vragen waarom we niet met u willen samenwerken'
Gwendolyn Rutten, voorzitter Open Vld

Van Grieken herhaalde dat de partij een interne procedure is gestart. "We gaan niet op basis van het verhaal van één journalist mensen buitenzetten. Wij geloven in democratie: men is onschuldig tot het tegendeel is bewezen en mensen hebben recht op verdediging." CD&V-voorzitter Wouter Beke nam geen genoegen met die uitleg. "U zit hier andere partijen de les te spellen, maar zelf neemt u een grote recul. Practice what you preach."

De Vlaams Belang-kopman kreeg de steun van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die verwees naar de ophef rond Schild & Vrienden, waarvan enkele leden op N-VA-lijsten stonden. "Als alles wat ik als 17-jarige dacht online stond, dan kon ik naar Patagonië vertrekken en nooit meer terugkeren. Jongeren moeten de kans krijgen om volwassen te worden."