Brexit: Boris Johnson roept partijgenoten op om Theresa May te steunen

Boris Johnson © AFP

De Britse oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft zijn partijgenoten dinsdag opgeroepen om premier Theresa May te steunen in de onderhandelingen over de brexit.

Dat berichten Britse media.

Boris Johnson nam in juli nog ontslag uit de regering-May uit onvrede met het ‘Chequers-plan’ voor de brexit, maar gaat nu dus niet zover dat hij May uit haar ambtswoning wil verjagen door zelf het premierschap op te eisen.

Integendeel, Johnson vraagt zijn ‘vrienden in de regering om Theresa May op de best mogelijke manier te steunen’ in de eindfase van de onderhandelingen.

Tijdens zijn toespraak op het congres in Birmingham toonde Johnson zich erg kritisch voor ‘Chequers’. Hij vraagt May om zich aan haar ‘oorspronkelijke plan’ te houden, wat erop neerkomt dat het Verenigd Koninkrijk de Europese douane-unie en de interne markt helemaal verlaat. Johnson toont zich zo een ondubbelzinnige voorstander van een harde brexit. Als ook May voor zo’n brexit kiest, verdient ze dus de steun van de Tories, aldus Johnson.

Noord-Ierse DUP waarschuwt premier May voor compromis over Ierse grenskwestie

De invloedrijke Noord-Ierse DUP heeft de Britse regering van Theresa May dinsdag gewaarschuwd voor elk compromis in de brexit-onderhandelingen waardoor de controle op goederen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk zou versterkt worden. De DUP steunt in het Britse parlement de minderheidsregering van May.

‘We willen geen douanegrenzen in de Ierse Zee of reglementaire grenzen, omdat dat ons zou afscheiden van de rest van het Verenigd Koninkrijk’, zei Arlene Foster, voorzitster van de Noord-Ierse unionisten, tegenover het financiële persagentschap Bloomberg. ‘Noch vanuit grondwettelijk standpunt noch vanuit economisch standpunt zou dat functioneren.’

De Ierse grenskwestie is de moeilijkst te ontwarren knoop in de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie over de brexit. De EU stelt voor om een specifiek statuut voor de provincie Noord-Ierland in het leven te roepen, waardoor Ulster gebonden zou blijven aan de Europese regels en een vrij verkeer met de Ierse Republiek mogelijk zou blijven. Londen wil echter niet weten van dat scenario omdat het de facto zou neerkomen op een grens tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Om uit de impasse te geraken, zou premier May de laatste hand leggen aan een compromisvoorstel, zo schreef Bloomberg maandag. Het zou het voor Groot-Brittannië mogelijk maken om zijn integriteit te bewaren, maar tegelijk zou het voldoen aan de eis van een zekere vorm van controle op goederen die tussen Noord-Ierland en de rest van het VK verhandeld worden. De Britse eerste minister zou de controles tot een minimum willen beperken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content