Parket start onderzoek naar sociale woningen in Gent

© VRT

Het parket van Oost-Vlaanderen start een onderzoek naar sociale woningen in Gent. Het bekijkt of woningen die ongeschikt of onbewoonbaar zijn, toch verhuurd worden. N-VA Gent diende al een klacht in tegen WoninGent, de sociale huisvestingsmaatschappij van de stad.

mg

Het onderzoek komt er naar aanleiding van een VRT-reportage over mogelijke strafbare inbreuken op de wooncode bij sociale huisvesting in Gent. ‘Het parket onderzoekt of woningen die ongeschikt of onbewoonbaar zijn, toch worden verhuurd of ter beschikking worden gesteld’, zegt parketwoordvoerster An Schoonjans. Maandag toonde de VRT nog beelden van die sociale woningen, die ongeschikt verklaard zijn. Toch werden de woningen alsnog verhuurd, wat strafbaar is. De raad van bestuur van de Gentse sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent overlegt dinsdagavond over het probleem.

Schimmels, rottende steunbalken en zieke kinderen: een VRT-reportage toonde gisteren de schrijnende toestanden waarin sommige sociale huurders in de Gentse Sint-Bernadettewijk moeten wonen. De Gentse oppositiepartij N-VA kondigde aan dat ze een klacht indient tegen de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent. De voorzitter, Guy Reynebeau (SP.A), zit op zijn beurt bijzonder verveeld met de berichten over de wantoestanden. Volgens Reynebeau zijn er wel al bepaalde woningen gesloten omwille van de slechte staat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘De winter staat voor de deur, de wantoestanden van de sociale woningen kunnen niet blijven duren’, aldus Anneleen Van Bossuyt, lijsttrekker voor N-VA. Elke Decruynaere, die voor Gent de lijst trekt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, noemt de situatie ‘totaal mensonwaardig’. ‘Er is een snelle en krachtige aanpak nodig’, tweet ze.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In een debat na de reportage gaf Gents sp.a-lijsttrekker Rudy Coddens aan dat sociaal wonen een Vlaamse bevoegdheid is en beklemtoonde hij de nood aan bijkomende financiering. Coalitiepartner Open VLD vroeg dat WoninGent de zaak onderzoekt, maar N-VA sprak tegen dat er te weinig Vlaamse middelen worden uitgetrokken. 'Het is hemeltergend dat het stadsbestuur doet alsof er te weinig budget zou zijn van de Vlaamse overheid', klonk het. 'Dit terwijl Vlaams minister Liesbeth Homans 53 procent meer budget vrijmaakt voor sociale huisvesting dan tijdens de vorige legislatuur.'

'Recordinvesteringen in sociale huisvesting'

'Sinds 2014 werd er al meer dan 3,86 miljard euro vrijgemaakt voor de bouw en renovatie van sociale woningen, dat is maar liefst 53% meer dan tijdens de vorige legislatuur. Ik verwacht nu dat de sociale huisvestingsmaatschappijen en de lokale besturen die deze aansturen, WoninGent in het bijzonder, ook hun verantwoordelijkheid opnemen', aldus minister Homans.