Problemen met betonijzer in Tihange 2

© blg

Bij kernreactor Tihange 2 zijn nieuwe problemen opgedoken. Nadat duidelijk werd dat er beton afbrokkelde in het bunkergebouw, blijkt nu dat de wapening van het beton niet op de plek zit waar die op de plannen aangeduid staat. Dat meldt VRT NWS.

mg

‘We hebben inderdaad anomalieën gevonden bij de stalen bewapening en dat is absoluut transparant gecommuniceerd naar het FANC’, bevestigt Thierry Saegeman, nucleair topman bij uitbater Engie Electrabel aan VRT NWS. Engie Electrabel zal nu de nodige onderzoeken doen om in kaart te brengen welke herstellingen moeten gebeuren. Tihange 2 lag al stil omdat het beton er afbrokkelde. De kernreactor zal niet worden opgestart voor het FANC, de nucleaire waakhond, goedkeuring geeft. Volgens de huidige planning zou reactor Tihange 2 op 1 juni 2019 weer opgestart worden.

Tihange 3 werd eerder al grondig geïnspecteerd. Toen bleek dat de betonbewapening niet overeen kwam met de constructieplannen. Nu blijkt dat Tihange 2 met hetzelfde probleem kampt. Toen het probleem bij Tihange 3 bekend raakte, zei Engie Electrabel te veronderstellen dat het staal verschoven is bij het gieten van het beton. De wapening van het beton moet de kernreactor beveiligen bij een zware klap, zoals bijvoorbeeld een vliegtuiginslag.

Probleem al jaren gekend

De betonproblemen van de Belgische kerncentrales leiden al jaren geregeld tot beperkte herstellingswerken. Engie Electrabel kreeg de voorbije week bakken kritiek voor de manier waarop het de problemen met betonrot in de kerncentrales heeft aangepakt, met problemen voor de stroomvoorziening van ons land tot gevolg.

Dat zegt Directeur-generaal van het FANC, Frank Hardeman, zei dinsdag in het parlement dat de controle beter moet. 'Het is duidelijk dat de verouderende installaties op dergelijke dingen beter opgevolgd hadden moeten worden', zei hij.